Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2010. 23:32:19
JANDROKOVIĆ

Mjesto Hrvatske unutar NATO-a je čvrsto i stabilno

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija u New Yorku je sudjelovao na susretu šefova diplomacija članica NATO-a i EU-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)

"Na tradicionalnoj Transatlantskoj večeri za ministre vanjskih poslova NATO-a i EU-a zahvalio sam državnoj tajnici Clinton na potpori koju Hrvatska dobija od SAD-a, koja nam je posebno važna u završnoj fazi pregovora o ulasku u EU", rekao je Jandroković hrvatskim novinarima u New Yorku, gdje sudjeluje na 65. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Naglasio je da je misija u Afganistanu bila jedna od glavnih tema razgovora s ministrima NATO-a, te kako je zapaženo da "Hrvatska povećava broj instruktora za afganistansku vojsku i policiju sa čime će nastaviti".

Hrvatska misija u Afganistanu sada ima gotovo 50 posto vojnih i policijskih instruktora čije je djelovanje, po njegovim riječima, i glavni cilj operacije NATO-a u toj zemlji kako bi afganistanske snage mogle preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje.

Na pitanje o ocjeni ukupnog angažmana Hrvatske u NATO-u od stupanja u članstvo u travnju 2009., Jandroković je rekao da s obzirom na razgovore koje je vodio i ukupan međunarodni položaj naše zemlje, može reći kako je "Hrvatska proteklih godinu i pol iskoristila na najbolji mogući način". "Mjesto Hrvatske unutar NATO-a je čvrsto i stabilno. Mi smo prepoznati kao odgovoran i pouzdan partner i tako ćemo i nastaviti", naglasio je.

Za forum NATO-Rusija, kazao je kako je na njemu ocijenjeno da je u posljednjih nekoliko mjeseci ostvaren "značajan napredak" u odnosima, te da se razgovaralo o temama od zajedničkog interesa uz neslaganje oko pitanja kao što su Kosovo i Gruzija.

Kao područja od zajedničkog interesa na kojima postoji mogućnost konkretne suradnje NATO-a i Rusije, izdvojio je Afganistan, borbu protiv terorizma, protiv širenja oružja za masovno uništenje, te borbu protiv piratstva. Jandroković će u srijedu u New Yorku sudjelovati i na ministarskom sastanku zemalja jugoistočne Europe. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 23:32:19
http://metro-portal.hr/mjesto-hrvatske-unutar-nato-a-je-cvrsto-i-stabilno/48484/