Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2012. 20:13:00
POVRATAK U DJETINJSTVO

Mjesta iz mašte koja doista postoje

Zemlja čudesa, Neverland, Narnia...sve su to izmišljene predivne zemlje, ali autori koji su nas uveli u ovaj čudesni svijet ipak su u nekim stvarim predjelima pronašli inspiraciju

Zemlja čudesa je u okolici Oxforda
Zemlja čudesa je u okolici Oxforda (Wikipedia)

Zemlja čudesa

Tko ne želi putovati kroz zečju rupu, posebno ako je s druge strane Zemlja čudesa u kojoj je završila Alisa? Lewis Carroll u svom klasiku je Zemlju čudesa opisao kao mjesto magije i čarobnih napitaka. Ona je i dom neobičnih likova - ludog šeširdžije, zle kraljice i karata koje govore, a u nacionalnom sportu jež je loptica, a palica flamingo. Poznato je da je autor u roman unijeo mnogo likova iz svog života, te da je i radnju smjestio u Englesku, posebno oko Oxforda gdje je radio kao profesor.

Narnia

Kraljevstvo Narnia koje je u istoimenom romanu stvorio C. S. Lewis mnoge je nagnalo da i u svojim kućama potraže čarobni ormar kroz koji se stiže u zemlju gdje životinje govore, a čuda i magija su svakodnevica. Lewis je pišući 'Kronike Narnije' bio potaknut svojom rodnom Sjevernom Irskom, ali posljednja filmska varijanta snimljena je na novozelandskom otoku Vakari poznatom i kao White Island.

Međuzemlje

U najudaljenijoj zemlji svijeta, Novom Zelandu, bliže nego bilo gdje drugdje možete osjetiti i Međuzemlje, mitsku Tolkienovu destinaciju, koja je u romanu ovog pisca opisana s više detalja i mapa od mnogih stvarnih zemalja. Ipak najzaslužniji za približavanje Međuzemlja svim znatiželjnima je autor filmske trilogije 'Gospodar prstenova' Peter Jackson čiji je filmski set Međuzemlja na Novom Zelandu djelomično očuvan kao prvorazredna turistička atrakcija.

Neverland

Kaže se da samo djeca mogu da posjetiti Neverland, ali ako imate čiste i vesele misli, možda i kao odrasli pronađete put do zemlje Petra Pana, kapetana Kuke i Izgubljenih dječaka. Pored krokodila ovdje ima i gusara, a iako se pretpostavlja da je autor priču smjestio na mjesto slično australskim otocima, izvori iz redova Izgubljenih dječaka tvrde da je Neverland zapravo na Madagaskaru.

17.01.2012. 20:13:00
http://metro-portal.hr/mjesta-iz-maste-koja-doista-postoje/58947/