Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2010. 14:47:24
U SVIM GRADOVIMA

Mjesec hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenoga

Ovogodišnja manifestacija "Mjesec hrvatske knjige 2010". održavat će se po hrvatskim gradovima od 15. listopada do 15. studenoga, a sutra će svečano biti otvorena u Vinkovcima

Imamo pravo na knjižnicu
Imamo pravo na knjižnicu (Wikipedia)

Predsjednica Organizacijskog odbora Davorka Bastić, na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu je napomenula kako je UN 2010. proglasio Međunarodnom godinom biološke raznolikosti pa je i Mjesec knjige tematski vezan uz njezino obilježavanje.

Istaknula je kako će tijekom Mjeseca knjige biti obilježena 60. obljetnica Dječjeg odjela Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba te 155 godina čitaoničke tradicije u Krapini. "U Samoboru će biti organiziran znanstveni skup u povodu 200. obljetnice rođenja hrvatskog književnika Stanka Vraza", rekla je, dodavši kako će Hrvatsko knjižničarsko društvo kampanjom "Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu" obilježiti 50. obljetnicu donošenja prvog Zakona o knjižnicama. Napomenula je kako su za ovogodišnji Mjesec knjige Programskom i organizacijskom odboru, uglavnom narodne knjižnice i njihovi ogranci dostavili više od 2000 različitih programa.

Članica Organizacijskog odbora Zdenka Sviben izvijestila je kako u ovogodišnjem Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja "Čudesni svijet prirode" sudjeluje oko 20 tisuća djece iz Hrvatske i zemalja u kojima žive Hrvati. "Pobjednici će iz svojih sredina doći na izvlačenje nagrada, koje će se održati na kraju ovogodišnjega Mjeseca knjige na Interliberu", rekla je dodavši kako će knjižničarska društva na Interliberu organizirati radionice za djecu i mladež.

Podsjetila je također kako je prošle godine prihvaćen prijedlog da se 22. listopada organizira akcija "Čitanje pod krošnjom", u kojoj će na otvorenim prostorima čitanjem knjiga sudjelovati književnici, knjižničari, djeca, njihovi roditelji te slučajni prolaznici. Mjesec hrvatske knjige organiziraju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Knjižnice grada Zagreba. (hina/metro-portal)

14.10.2010. 14:47:24
http://metro-portal.hr/mjesec-hrvatske-knjige-od-15-listopada-do-15-studenoga/49729/