Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2008. 00:28:29

Mitropolitu ukrali skupu mitru i Bibliju

Denverskom mitropolitu provalili u automobil i ukrali vrijedne stvari

Drska se krađa dogodila dok je mitropolit bio na ručku
Drska se krađa dogodila dok je mitropolit bio na ručku (afp)

Lopov koji je kroz prozor provalio u jedan automobil u Dallasu nije bio svjestan činjenice da je ukrao deset tisuća dolara vrijednu mitru i druge predmete koji su pripadali grčkom pravoslavnom episkopu, denverskom mitropolitu Izaiji, koji je u vrijeme krađe mirno uživao u ručku s prijateljima u obližnjem restoranu.

Osim zlatno-srebrne mitre, lopov je iz automobila ukrao Bibliju i torbu s privatnim stvarima grčkoga pravoslavnog episkopa iz Colorada koji je u Dallas stigao u posjet kako bi održao misu.

Mitropolit Izaija, koji je, na žalost okupljenih vjernika, na večernjoj misi u subotu bio jedini svećenik bez mitre, ponudio je onomu tko mu vrati ukradene predmete najmanje tisuću dolara nagrade.

Objasnio je da mitra za njega ima simbolično značenje, jer je prvi poklon koji je kao pravoslavni episkop dobio prije pune dvadeset i dvije godine i od koje se otad ne odvaja. Rekao je kako se bez nje ‘osjeća potpuno izgubljenim’. - Na mitri je zlatnim i srebrnim koncem izvezeno mitropolit Izaija, tko bi je mogao upotrijebiti i kome bi ona uopće trebala? - upitao se ožalošćeni mitropolit nakon što je pronašao provaljeni automobil. 

Iako se mitroplit nemalo iznenadio zbog provale, stanovnici Dallasa pak nisu pretjerano iznenađeni događajem.

- Cijeli život živim u Dallasu i mislim da je krajnje smiješno ne znati da se ovdje u automobilu ništa ne ostavlja bez nadzora. Žao mi je što je mitropolit izgubio osobne i njemu drage stvari, ali njegovi su ga prijatelji i ljudi koji su ga pozvali ovamo, trebali upozoriti, komentirao je jedan stanovnik Dallasa krađu koje se, kazali su prolaznici, događaju toliko često da su postale i sasvim uobičajena pojava.

Privatne stvariLopov je provalio u automobil parkiran nedaleko od restorana u kojem je ručao mitropolit Izaija i ukrao deset tisuća dolara vrijednu mitru na kojoj je zlatnim i srebrnim koncem izvezeno mitropolit Izaija, te Bibliju i kovčeg s privatnim stvarima. Drugi komentiraju kako je mitropolit imao sreće što se sve to dogodilo u Dallasu, jer bi, da se krađa dogodila u Detroitu, ostao i bez automobila, pa je zapravo i dobro prošao. Svoj  je posjet Dallasu mitropolit okončao ne pronašavši svoje dragocjenosti, te se vratio u Colorado bogatiji za još jedno iskustvo, premda neželjeno.

Policija je započela istragu, no izgledi da se pronađe vrijedna mitra stara više od dva desetljeća vrlo su mali. U potragu su se dali i vjernici koje je metropolit zamolio za pomoć, a još je jednom apelirao i na drskog lopova. Iako je mitropolit zamolio za povratak mitre, koliko je zasad poznato, nitko se nije javio privučen novčanom nagradom.

Piše: HINA/MEX
29.01.2008. 00:28:29
http://metro-portal.hr/mitropolitu-ukrali-skupu-mitru-i-bibliju/1799/