Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2013. 09:57:42
ČESTITAMO!

Mitropolit Jovan u Božićnoj poruci podržao Bozanića

Svim čitateljima pravoslavnim vjerinicima čestitamo Božić!

Fotografija vijesti
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović istaknuo je kao Božićnu poruku, u kontekstu gospodarske krize u Hrvatskoj u kojoj i pravoslavni vjernici dočekuju Božić, kako su problemi našeg društva, uz ostalo, u velikoj moralnoj krizi i u naglašenom egoizmu, a vezano za polemike o predloženom modulu spolnoga odgoja u školama, ocijenio je da se pojavljuje tendencija koja je u sukobu s kršćanskim moralom.

"Ja sagledavam jedan možda ozbiljniji problem da se jedna psihološka promjena treba dogoditi kod ljudi. Naime, da se osjeti ljubav prema radu, prema stvaralaštvu. Mislim da je veoma važna činjenica da se nalazimo i u dosta velikoj moralnoj krizi, pogotovo ako se osvrnemo na taj opći problem korupcije u našem društvu. U većini slučajeva je dosta naglašen egoizam, i u tom ponašanju ima dosta razloga za krizu u kojoj se nalazimo", rekao je u intervju za večerašnji Dnevnik Nove TV mitropolit Jovan.

Komentirajući aktualnu žestoku polemiku o modulu spolnoga odgoja u školama u Hrvatsko između ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te predstavnika Katoličke crkve i različitih nevladinih udruga, mitropolit Jovan je ocijenio kako se "pojavljuje određena tendencija koja je u sukobu s kršćanskim moralom".

"Ja mislim da je gospodin kardinal (Josip Bozanić) lijepo, dostojanstveno govorio o čitavom problemu i Crkva je zainteresirana da se to na najbolji način riješi; jer" - istaknuo je mitropolit Jovan - "ako i idemo po toj statistici, ako je 80 posto ili ne znam koliko vjernika (u Hrvatskoj), to se mora poštovati i imati u vidu".

"Dakle, ne može, bar su takvi običaji da manjina nametne neke svoje stavove, mada mora biti jasno što je istina, a što nije istina. Što je dobro, a što nije dobro", zaključio je.

Mitropolit Jovan, koji je dobio nagradu HHO-a za promicanje međureligijskog dijaloga i ekumenizma, na upit novinara iznio je svoje stajalište o inicijativi HHO-a za osnivanju komisije koja bi istražila Jasenovac, kako bi se taj dio naše povijesti znanstveno, točno i činjenično zatvorio.

"Ja sam već više puta spominjao tu temu", kazao je mitropolit Jovan, napomenuvši kako je bio angažiran oko obnove crkve i posvećenja u Jasenovcu te je imao prilike na licu mjesta upoznati se s određenim detaljima. Dodao je kako je bez obzira o kome se radi na nacionalnoj i vjerskoj liniji, to bila velika tragedija.

Na novinarski upit o zločinima počinjenih u vrijeme komunizma, odnosno "zločinima počinjenimu miru", mitropolit Jovan kazao je kako je to isto bila velika tragedija.

"Ostalo mi je u sjećanju iz djetinjstva da su mnogi ljudi, tako reći, preko noći nestali. Dakle, nije bilo ni redovitih sudskih procedura pa ako je čovjek kriv, ako se dokaže, da za svoja djela, za svoje postupke i odgovara. Međutim, bila je u pitanju politika, ideologija i negativan stav prema onome tko drugačije misli, tako da su svi ti sukobi naša velika tragedija koja se događala na ovim našim prostorima", zaključio je.

Vezano za nedavni susret s generalom Antom Gotovinom na božićnom domjenku kod predsjednika Republike Ive Josipovića mitropolit Jovan kazao je kako mu je bilo vrlo drago susresti generala Gotovinu.

"Kako sam želio da budem u onoj grupi gdje su vjerski predstavnici i da se pozdravim s gospodinom kardinalom (Bozanićem), naišao sam na generala Gotovinu koji je pružio ruku da se pozdravimo. Jedan spontani, mali susret. Bilo mi je veoma drago da se sretnem s čovjekom i, prateći sve ono što se dogodilo, od one prvostupanjske presude i do ovog oslobađanja, trebalo je preživjeti te stresove. Sigurno da ono što ima sud u svojoj arhivi i kompetenciji, mi kao laici, kao promatrači možemo komentirati po svom izboru, a vojnik mora izvršiti naređenje zapovjednika. Dakle, general je isto u situaciji kao i vojnik", rekao je.

Vezano za budućnost života ljudi i u Hrvatskoj i u okruženju, mitropolit Jovan zaključio je kako bi, prije svega, trebalo pomoći izbjeglicama da se vrate svojim državama jer su svi oni u teškoj situaciji, bez obzira na nacionalnu i vjersku razliku.

07.01.2013. 09:57:42
http://metro-portal.hr/mitropolit-pavlovic-u-bozicnoj-poruci-podrzao-bozanica/75846/