Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2013. 20:01:00
MYTHBUSTERS

Mitovi o spavanju koje treba razbiti

James B. Maas, stručnjak za san i autor knjige Sleep for Success! razbija pet najčešćih mitova o spavanju objašnjavajući zašto su pogrešni

Što je prava istina o spavanju
Što je prava istina o spavanju (Arhiva)

Zdrav san osnova je zdravog života i općeg zdravstvenog stanja čovjeka, u tome se slažu svi stručnjaci. No, kako je uz san vezano mnoštvo pogrešnih mitova, James B. Maas, stručnjak za spavanje u svojoj je knjizi Sleep for Success! razbio najgore.

Za početak, ako vjerujete da ćete se udebljati od previše spavanja, potpuno ste u krivu, kaže Maas tvrdeći da je san najbolja dijeta koja postoji. Spavajte samo sat vremena duže nego inače i izgubit ćete pola kilograma tjedno, bez mijenjanja prehrambenih navika ili vježbanja.

Naime, oni koji manje spavaju, jedu 6 posto kalorija više u prosjeku, a to se događa jer zbog neispavanosti pada razina leptina, hormona koji mozgu govori da ste siti.

Jednako tako, san nije moguće nadoknaditi vikendima, ma koliko nama bilo drago ležati u krevetu do podneva. Kako tvrde stručnjaci, najbolja računica je jednostavna - spavajte polovinu vremena koje provedete budni. Uz malo organizacije to ne bi trebao biti problem.

Ako mislite da se možete istrenirati da vam treba manje sna, i opet se grdno varate. Potrebu tijela za snom ne možete promijeniti, a skraćivanjem sna tijelu radite štetu. Rijetki među nama ne trebaju više od sedam sati sna, no sve ispod toga je opasno za zdravlje.

Čašica alkohola prije spavanja uobičajeni je recept za bolji san, no radi se o varci. Istina, lakše ćete zaspati, ali će alkohol omesti REM fazu sna i nećete dostići dovoljno dubok san, pa se nećete ni pošteno naspavati. Ako to napravite par puta tjedno, a pritom ne bude jedna čašica već više njih, riskirate debljanje i probleme s pamćenjem.

Zadnji mit koji se stalno provlači je onaj o važnosti spavanja cijelu noć bez buđenja. To, zapravo, nije moguće, jer svi se bude i desetak puta tijekom noći, samo što oni sa zdravim snom odmah zaspu i ne sjećaju se, a ako imate problema da opet zaspete nakon što odete na WC ili po čašu vode, najbolje se savjetovati s liječnikom jer patite od nesanice.

09.12.2013. 20:01:00
http://metro-portal.hr/mitovi-o-spavanju-koje-treba-razbiti/82060/