Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2014. 18:32:00
VENERA I MARS

Mitovi o muškarcima u koje žene još uvijek vjeruju

Bez obzira na sve te "ženske" filmove, serije i magazine, činjenica je da mnoge žene suprotni spol poznaju puno slabije nego što to vole misliti

Vjerujete li još u ovo?
Vjerujete li još u ovo? (Arhiva)

Ako je čovjek čovjeku vuk, jako nas zanima kako bi tek glasila ova izreka da ju je autor namijenio isključivo ženama. Žene jedne s drugima svakodnevno dijele nevjerojatnu količinu loših savjeta koji se temelje na različitim dezinformacijama ili mitovima, a nigdje se to ne vidi kao na savjetima o muškom spolu.

Unatoč svim tim silnim filmovima, serijama, časopisima i drugim medijima koji se već desetljećima obraćaju ženama u namjeri da ih nauče nešto o muškarcima, činjenica jest da mnoge žene suprotni spol poznaju puno slabije nego što to vole misliti. Naravno, isto vrijedi i obrnuto, ali prosječni se muškarac ipak znatno manje oko toga brine.

Mitovi koje vam donosimo najbolji su primjer toga, zbog čega smo im konačno odlučili stati na kraj. Krajnje je vrijeme da prestanete vjerovati u gluposti poput ovih:

1. Neće me poštovati ukoliko mu "dam" na prvom spoju

Broj žena koje vjeruju u glupost poput ove u 21. stoljeću je krajnje zabrinjavajuć. Stvari su zapravo vrlo jednostavne - potpuno je nebitno hoćete li se seksati na prvom, petom ili stotom spoju. Seks ili suzdržavanje od njega nema veze s poštovanjem. Svaka je situacija različita, a i različiti su i ljudi koji sudjeluju u nekom odnosu. Nikad nemojte donositi odluku na temelju onoga što mislite da će zadovoljiti drugu stranu, već se isključivo ravnajte prema svojim potrebama i osjećajima. Frajer koji vas ne bi poštovao zbog toga što ste mu „prerano dali" neće vas poštovati NIKAD. Ako ništa drugo, to je jasan znak da trebate tražiti dalje.

2. Oni trebaju loviti nas

Još jedna iznimno česta zabluda. I dok je nekoć doista bio običaj da muškarac mora biti taj koji skuplja hrabrost i prilazi nepoznatoj djevojci, riskirajući obijanje ili čak i poniženje, ta su vremena odavno iza nas. Znamo da vam vjerojatno godi pažnja nervoznih frajera koji satima skupljaju hrabrost da vam priđu, nakon čega svoju sudbinu stavljaju isključivo u vaše ruke, ali to u današnje vrijeme spolne ravnopravnosti nije samo nepošteno, već i često kontraproduktivno. Ako vam se netko sviđa, priđite mu i upoznajte se, nemojte čekati da to napravi druga strana, a onda kasnije govoriti kako ni muškarci više nisu što su nekad bili. Problem u ovoj situaciji naprosto nije u njima.

3. Muškarci i žene ne mogu biti (samo) prijatelji

Ova je tema predmet žestokih rasprava, kako unutar muških i ženskih, tako i kod mješovitih društava. I dok se jedni kunu kako muškarac naprosto nije „programiran" da gleda ženu isključivo kao prijateljicu, govoreći da se radi o „znanstvenoj činjenici" (što nema veze s pameću), drugi ispravno smatraju kako je sasvim prirodno da postoji određena doza privlačnosti među ljudima suprotnih spolova, ali da to ne znači nužno i da taj odnos uvijek mora završiti seksom. Ipak, ovo vrijedi isključivo kad su obje strane u nekom prijateljskom odnosu iskrenih namjera. Pokušava li jedna od strana iskoristiti prijateljstvo (kad već ne ide drukčije) kao zaobilazni put do seksa, to ne govori ništa o muško-ženskim prijateljstvima, već isključivo o tim pojedincima.

4. Oni se boje neovisnih i snažnih žena

Neki se muškarci doista boje žena koje su financijski i emocionalno neovisne te znaju što žele, ali mnogima to uopće ne smeta. Štoviše, mlađim je muškarcima sasvim u redu da je žena u najmanju ruku samostalna kao i oni sami te u tome ne vide prijetnju za svoju muškost. Nećemo sad ulaziti u rasprave o sve prisutnijem trendu tzv. „beta mužjaka", muškaraca koji ostaju kod kuće i brinu o kućanstvu dok njihove bolje polovice ganjaju top karijere, ali činjenica jest da je strah od samostalnih žena isključivi problem muškaraca koji se tako osjećaju, ničiji drugi. Svaka razumna osoba želi da se njegov partner razvija i poboljšava, kako na emocionalnom i društvenom, tako i na profesionalnom planu. Naposlijetku, riječ „partneri" podrazumijeva ljude koji surađuju za zajednički boljitak, a ne dvoje individualaca koji se neprestano oko nečeg natječu.

01.05.2014. 18:32:00
http://metro-portal.hr/mitovi-o-muskarcima-u-koje-zene-jos-uvijek-vjeruju/71105/