Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2022. 18:01:00
MITOVI

Mitovi i zablude iz prošlosti

Od malena smo učili da 'propuh ubija' i da se Kineski zid vidi s mjeseca. Koji su sve mitovi vremenom postali "istiniti", iako je znanstveno dokazano da su zablude...

Ehhh...
Ehhh... (Arhiva)

Znate one bapske priče o propuhu i ostalim bajkama koje su napokon prokazane od strane znanosti kao - mitovi, ništa drugo?

E pa, ima još toga, da ne bi bilo zablude, pa pročitajte i ovo... da ne bi ostali u srednjem vijeku.

Bikovi - bikovi ne vide boje, već reagiraju na pokrete i u toreadoru vide prijetnju. Crvena zastava im ništa ne znači.

Einstein - postoji priča da je Albert Einstein u školi išao na popravni iz matematike iako je to potpuna besmislica.

Jezik - pet je osnovnih okusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami (okus hrane bogate proteinima). Ipak, svi receptori okusa potiču s istog dijela jezika. Dakle, jezik nije razdijeljen po okusima, kako smo dosad vjerovali.

Morski psi - internetom se proširio mit kako morski psi ne mogu dobiti rak iako je dokazano da ni morski psi nisu otporni na ovu bolest, posebno na rak kože.

Nestale osobe - kada netko nestane treba pričekati još jedan dan ili 24h da bi prijavili nestanak? Ne. Sve odmah treba prijaviti policiji.

Vikinzi - vikinzi su doživljavani kao pleme divljaka s rogatim kacigama. U stvarnosti, te kacige je napravio dizajner u 19. stoljeću za potrebe Wagnerove opere.

Zlatna ribica - da ove životinje imaju pamćenje od tri sekunde je također izmišljotina. Zlatne ribice mogu zapamtiti nešto i do tri mjeseca.

Žvakaća guma - postoji urbani mit kojim se plaše djeca, a koji kaže da ako se proguta žvakaća guma, ona ostaje u tijelu sljedećih sedam godina. Naravno, ovo nije točno, jer je želudac i te kako dovoljno jak da razgradi žvakaću gumu.

11.06.2022. 18:01:00
http://metro-portal.hr/mitovi-i-zablude-iz-proslosti/138111/