Metro-portal.hr

objavljeno 31.03.2013. 12:09:00
MYTHBUSTERS

Mitovi i istine o ljevacima

Deset posto ljudi su ljevaci, a o njima postoji velik broj urbanih mitova koje vrijedi pomnije razmotriti

Leonardo je jedan od slavnih ljevaka
Leonardo je jedan od slavnih ljevaka (Arhiva)

Ljevaci su i dalje čuđenje u svijetu jer im ima samo deset posto. Vjerojatnije bi ih bilo puno više kad roditelji ne bi djecu koja pokazuju sklonost češćem korištenju lijeve ruke često tjerali da uče pisati i raditi desnom. 

Ova se karakteristika određuje u ranoj fazi trudnoće, pa se već na ultrazvuku može odrediti hoće li dijete biti dešnjak ili ljevak po palcu kojeg siše u majčinom truhu. 

Jasna sklonost korištenju desne ili lijeve ruke pojavljuje se s tri ili četiri godine, a upravo tada počinju i korekcije ako roditelji nisu zadovoljni. 

Jedan od mitova govori da su ljevaci u pravilu inteligentniji i introvertiraniji od dešnjaka, a ona je došla od velikog broja slavnih inteligentnih ljevaka poput Einsteina, Franklina, Michelangela, Beethovena ili da Vincija, no istraživanja su pokazala suprotno. Jedino što je sigurno jest da su ljevaci nespretniji, no primarno zato što je svijet napravljen za dešnjake.

Mit o nesretnoj lijevoj strani potječe od korijena riječi koji na engleskom znači slab ili slomljen, što je tijekom povijesti ljevacima priskrbilo mnoge predrasude poput spaljivanja ljevorukih žena kao vještica. Istina je da se sklonost korištenju lijeve ruke prenosi genima.

31.03.2013. 12:09:00
http://metro-portal.hr/mitovi-i-istine-o-ljevacima/77343/