Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2011. 07:27:00
KEMIJA?

Misteriozne eksplozije lubenica u Kini

VIDEO - Kineski farmeri zabrinuti su zbog masovnih eksplozija lubenica, jesu li za sve krive kemikalije?

Lubenice u Kini
Lubenice u Kini (YouTube)

"Više ne mogu spavati", priča kineski poljoprivrednik Liu Mingsu koji je na neobičan način izgubio sve lubenice koje je posadio na površini od tri hektara. "Rano ujutro 7. svibnja sam na polju pronašao 80 eksplodiranih lubenica, popodne ih je bilo više od stotinu, prestao sam brojati dva dana kasnije", dodaje Mingsu u razgovoru za TV postaju CCTV.

Mingsu nije jedini. Posljednjih dana su se brojni poljoprivrednici iz provincije Jiangsu požalili na lubenice koje lete u zrak poput granata. Polja lubenica na istoku Kine preplavljena su eksplodiranim voćem koje će završiti na smeću ili kao stočna hrana.

Za sve je navodno kriva kemikalija koja bi trebala samo ubrzati rast lubenica. Seljaci su je navodno upotrijebili prekasno, za vrijeme kišnog razdoblja, pa je rast izmaknuo kontroli. Pogođena je i većina lubenica koje se prodaju na veletržnici u blizini Šangaja. Iako te lubenice nisu eksplodirale, izgledaju deformirano i imaju bijele umjesto crnih sjemenki.

Uporaba forklorfenurona u Kini nije zabranjena, ali nije ni detaljno zakonski regulirana, upozorava Feng Shuangqing, profesor na kineskom agronomskom fakultetu. Stručnjaci tek trebaju utvrditi što je točno dovelo do eksplozije lubenica pogotovo nakon što se javio jedan seljak kojem su lubenice eksplodirale iako nije koristio spomenutu kemikaliju.

18.05.2011. 07:27:00
http://metro-portal.hr/misteriozne-eksplozije-lubenica-u-kini/58974/