Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2008. 13:30:57

Misterij i egzotika interijera s Orijenta

Zemlje poput Kine i Indonezije otkrile su nam ljepotu smirujućeg dekora

Fotografija vijesti

Orijentalni stil je mističan, meditativan i smirujući, prisutan u bogato ukrašenim palačama i hramovima kao i u minimalistički uređenim interijerima običnog čovjeka. Iako Orijent obuhvaća niz zemalja od Kine do Indonezije, neki su elementi zajednički različitim stilovima svake od njih. Materijali su prirodni, a bambus je temeljna spojnica. Izrada namještaja, ukrasa i tkanina je izvrsna, a dekorativne tehnike lakiranja i batika su osobite. Prisutno je uvažavanje duhovnosti inherentne simbolizmu uzoraka, boja, rukotvorina i položaju predmeta.

Važnost rasvjetnih tijela

Posjetite li danas neki sajam o uređenju interijera, vidjet ćete mnoštvo spavaćih soba egzotičnog i šarenog ambijenta orijentalnog stila uređenja. Vrlo lako možete i sami obogatiti svoj dom pojedinim komadom namještaja koji odiše Orijentom. Potrebno je samo prilikom kupnje poznavati neke osnove. Koristeći orijentalne paravane i lakirane detalje, kao i crvenu i zlatnu boju, možete u trenutku stvoriti privlačan dekor u bilo kojoj spavaćoj sobi. Vjerujte, dovoljan je samo jedan takav detalj kako biste se osjećali kao da ste na egzotičnom Orijentu. Osvjetljenje može biti skupo, međutim kupujete li u trgovini rabljenih stvari, možete nabaviti dekorativno osvjetljenje kako biste dodatno naglasili ljepotu koju pruža ovaj stil.

Vaš će dom zasigurno izgledati savršeno ako ga ukrasite rasvjetnim tijelima kao što su papirnate lampe. Razmislite i o kupnji lampi za uzglavlje koje su usklađene s takvom vrstom dekora. Kako biste poboljšali svoj dizajn, upotrijebite nekoliko dodataka poput vaza za cvijeće i uokvirenih fotografija.

Kupnja odgovarajućih komada

Orijentalni stil trebao bi se odražavati u dodacima. Izaberite dodatke koji prenose vaš vlastiti šarm na prostoriju te ističu zanimljiv dizajn interijera koji je u potpunosti rezultat mašte. Dekoracija prozora mogla bi savršeno upotpuniti vašu sobu. Možete se odlučiti za jednostavne zavjese ili zastore.

Dok razgledavate trgovine s namještajem, posebnu pozornost posvetite bambusovim  žaluzinama koje izgledaju efektno. Spavaću sobu također možete oživjeti odgovarajućim tepihom. Potrebno je kupiti nešto što će nadopunjavati vaš dekor bojom i oblikom. Kad je riječ o bojama, odaberite neutralne boje ili crvenu i plavu te stavite prostirke od sisal-konoplja ili orijentalne tepihe. Primamljiv krevet i noćni ormarići naglasit će dekorativni element vaše sobe. Na kraju, važno je upamtiti da kupnjom odgovarajućih komada možete postići to da vaš interijer izgleda kao vrhunsko djelo nekog poznatog umjetnika. 

Piše: Iva Novak
17.03.2008. 13:30:57
http://metro-portal.hr/misterij-i-egzotika-interijera-s-orijenta/4475/