Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2011. 08:55:00
AKO SU MOGLI ONI...

Prisjetite se predaka na pet minuta i bit ćete spremniji za ispite i intervjue za posao

Predački efekt je način razmišljanja prilikom kojega se prisjećamo naših starih i svega onoga što su uspješno svladali, a to nam pak povećava samopouzdanje i intelektualnu izvedbu

Obiteljsko stablo
Obiteljsko stablo (Shutterstock)

Ako želite bolje proći na intervjuu za posao ili na ispitu, uzmite si nekoliko minuta za razmišljanje o precima i o tome tko ste jer ćete na taj način podsjetiti mozak da i naizgled nepremostive prepreke mogu biti svladane. Takav način razmišljanja poznat je kao "predački efekt" i prema mišljenju psihologa svoju uspješnost duguje činjenici da se osobe koje se poistovjećuju s poviješću svoje obitelji automatski povećavaju samopouzdanje, imaju jači osjećaj o tome tko su i što su, a to sve pak na određeni način poboljšava intelektualnu izvedbu.

Istraživanje su proveli austrijski stručnjaci sa sveučilišta u Grazu u suradnji s kolegama iz Berlina i Muenchena i to nad 80 studenata volontera. Studenti su prije izvršavanja određenih testova inteligencije par minuta razmišljali o svojim precima iz 15. stoljeća, o svojim pradjedovima i prabakama ili pak o nedavnom odlasku u šoping. Nakon toga su upitani kako se osjećaju zbog prestojećih testiranja. Oni koji su razmišljali o svojim 'starima' bili su znatno samouvjereniji. Prema riječima dr. Petera Fischera sa Sveučilišta u Grazu, studenti koji su se prisjećali svojih predaka (koji su morali svladati gomilu problema poput bolesti, ratova, teška ekonomska stanja) puno su bolje odradili testiranja i postizali su 14 bodova od maksimalnih 16 dok je skupina koja je razmišljala o odlasku u trgovine postizala najviše 10 bodova.

"Kad pomislimo na njih (pretke), podsjećamo se na to da su ljudi koji su nam genetski vrlo srodni mogli uspješno svladati niz problema i nevolja", kazao je dr.Fischer, a to pak pomaže mozgu da se bolje nosi s intelektualnim zahtjevima koji su stavljeni red njega. Rezultati istraživanja objavljeni su u Europskom časopisu za društvenu  psihologiju (European Journal of Social Psychology).

04.01.2011. 08:55:00
http://metro-portal.hr/mislite-na-pretke-i-bit-cete-uspjesniji/53586/