Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2012. 16:50:00
OPASNO SUNCE

Mislite da su sunčeve zrake šala? Pogledajte onda lice ovog čovjeka

Iako nas liječnici već godinama upozoravaju o štetnosti sunčevih zraka, ovako dramatičan primjer koliko su one doista opasne zabezeknuo je i brojne stručnjake

Fotografija vijesti

Muškarac na ovoj slici ima 69 godina, ali ono što njegovo lice čini posebno zanimljivim jest nevjerojatna razlika između starosti kože na lijevoj i desnoj strani.

Neimenovani je Amerikanac 28 godina radio kao vozač kamiona, uslijed čega mu je koža lijeve strane lica skoro tri desetljeća bila izložena nemilom utjecaju sunca, zbog čega na tom dijelu izgleda barem 20 godina starije.

Iako nas liječnici već godinama upozoravaju o štetnosti sunčevih zraka, ovako dramatičan primjer koliko su one doista opasne zabezeknuo je i brojne stručnjake.

Slučaj su otkrili dermatolozi sa Sveučilišta Northwestern i objavili ga u New England Journal of Medicine.

Liječnici upozoravaju da UVA i UVB zrake izazivaju mutacije na DNK, što gotovo uvijek dovodi do pojave raka kože, zbog čega je nošenje zaštite od sunca pri duljim izlaganjima od životne važnosti za naše zdravlje.

Ljeto nam sve jače kuca na vrata, a opasne sunčeve zrake sljedećih će nekoliko mjeseci biti i naša realnost. Ukoliko vam je trebao dodatni podsjetnik koliko je zaštita važna, vjerujemo kako je ovaj dramatični primjer upravo to.

01.06.2012. 16:50:00
http://metro-portal.hr/mislite-da-su-sunceve-zrake-sala-pogledajte-onda-lice-ovog-covjeka/71556/