Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2010. 07:50:00
BAN KI-MOON:

Misija UNMIK ključna za mir na Kosovu

Srbija, koja ne priznaje neovisnost Kosova, još uvijek traži snažnu ulogu misije UNMIK-a

(Marko Miščević/CROPIX )

Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) posvećena je olakšavanju dijaloga između kosovskih zajednica, ocijenio je u srijedu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, pozivajući međunarodnu zajednicu da i dalje podupire misiju za čije se ukidanje zalaže vlada u Prištini.

"Stalna potpora za aktivnosti UNMIK-a od zajednice na terenu, od Prištine i Beograda, kao i od Vijeća sigurnosti UN te šire međunarodne zajednice, od ključne je važnosti", istakao je Ban u izvješću Vijeću, u kojem je izrazio zabrinutost zbog mogućeg rasta napetosti na sjeveru Kosova, gdje su žive većinom Srbi.

UNMIK je upravljao http://metro-portal.hr/js/butler/tiny_mce/themes/advanced/langs/en.js?nocache=51901" type="text/javascript"> Kosovom od 1999., kada su snage NATO-a protjerale jugoslavensku vojsku zbog sukoba između Srba i Albanaca, ali je odustao od uprave nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

Srbija, koja ne priznaje neovisnost Kosova, još uvijek traži snažnu ulogu misije UNMIK-a.

"Strateški cilj UNMIK-a i dalje je promicanje sigurnosti, stabilnosti i poštivanja ljudskih prava kroz angažman svih zajednica na Kosovu, kao i Prištine i Beograda, te regionalnih i međunarodnih protagonista", istakao je Ban.

Tijekom izvještajnog razdoblja (počev od siječnja), UNMIK je i dalje podržavao manjinske zajednice, poticao pomirbu te olakšavao dijalog i regionalnu suradnju, dodao je.

"Dugoročna stabilnost i razvoj Kosova i regije počivaju na uspješnom procesu pomirbe među zajednicama", kazao je glavni tajnik, ističući kako je sigurnosna situacija i dalje relativno mirna, ali krhka.

Ban je naglasio da ukupno gledano, "nije bilo povećanja broja incidenata" u usporedbi s prethodnom razdobljem, uz ocjenu da među manjinskim zajednicama i dalje vlada predodžba nesigurnosti, koja priječi povratak.

Ocijenio je da izvođenje počinitelja međuetničkih zločina pred lice pravde i javne osude takvih događaja, pomažu ublažiti zabrinutost među zajednicama i potiču osjećaj povećane sigurnosti.

Upozorio je da dobrovoljni povratak manjina ostaje "razočaravajuće nizak" u apsolutnim brojevima, ali je ipak povećan, pa su se tako 2009. vratile 1.153 osobe, prema 679 u 2008. Ban Ki-moon je također naveo da je nekoliko srpskih kulturnih i vjerskih objekata oštećeno tijekom izvještajnog razdoblja.

Istakao je da UNMIK održava blisku suradnju s misijom EU-a na Kosovu (EULEX) koja ima 3.200 pripadnika, od čega 1.400 međunarodnih policajaca, i djeluje pod ukupnim ovlastima i u statusno neutralnom okviru UN-a. Od posljednjeg izvješća još je jedna država priznala Kosovo, i sada ih je ukupno 65.(hina/metro-portal)

22.04.2010. 07:50:00
http://metro-portal.hr/misija-unmik-kljucna-za-mir-na-kosovu/38414/