Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2010. 19:56:00
RADICAL RODENT

Miševi surferi atrakcija na australskoj obali

Australac Shane Wilmott se već dva desetljeća bavi treniranjem glodavaca koji zaista surfaju na morskim valovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Pozdravite fantastične „radikalne glodavce" - mješovitu skupinu neustrašivih miševa koji najviše od svega vole uhvatiti dobar val... Ova polu-amfibijska postrojba zaista surfa služeći se malenim ručno izrađenim daskama za surfanje - dakle, nema nikakvih računalnih efekata niti se radi o prijevari.

>> Psi surferi zajahali kalifornijskim valovima

„Ovakav način života za njih je vrlo poticajan. To je puno više od boravka u kavezu do kraja života", rekao je Shane Wilmott, brodograditelj i uzgajivač miševa surfera (da, dobro ste pročitali). Ovaj 39-godišnji Australac izrađuje mini-daske i održava treninge u blizini svojeg doma u Gold Coastu. „Prvo ih učim u kadi kako to izvesti tako da se mogu priviknuti na daske izrađene posebno za njih. Jednom kad steknu malo hrabrosti selimo se u moj bazen u kojem ih vučem uz pomoć brodića na daljinsko upravljanje", objašnjava Wilmott. No, kad Peanut, Skidmark, Rocket i Banzai odu na plažu, tek tad pokazuju svoje pravo umijeće.

>> Surfer prevario smrt - zamalo ga sasjekla elisa helikoptera

>> Najskuplja daska za surfanje

„Činim to jer osjećam da su na sigurnom", kaže Wilmott dodajući kako je svjestan da je voda opasna, te da upravo zbog toga nikoga ne ispušta iz vida. „Ovi dečki nisu samo moji ljubimci, oni su moja ekipa - iznimno mi je stalo do njih", uvjerava Wilmott. Miševi su inače po prirodi izvrsni plivači pa ako upadnu u vodu nema pretjeranog straha.

Obzirom da im je nožica vezana za dasku, ne mogu potonuti, a i sam Wilmott, čim vidi da su pali s daske, odmah dolazi do njih. Wilmott je svojeg prvog miša surfera naučio zanatu prije 25 godina, a osmomjesečni Banzai i ekipa su treća generacija njegovih učenika. Wilmott kaže da je s nekolicinom svojih prijatelja sjedio uz plažu prije dosta godina i promatrao malene valove koji se razbijaju na obali. „Sjećam se da sam poželio biti tako malen da mogu surfati na njima... I tada mi je sijevnulo da bi miševi na daskama to mogli učiniti", rekao je na kraju Wilmott.

29.06.2010. 19:56:00
http://metro-portal.hr/misevi-surferi-atrakcija-na-australskoj-obali/43639/