Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2010. 09:29:28
BAN KI-MOON

Mirovne operacije nezamjenjiv su dio rada UN-a u cilju postizanja boljeg svijeta

Ujedinjeni narodi obilježavaju Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a, uspostavljen rezolucijom Opće skupštine od 11. prosinca 2002.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Rezolucijom je određeno da se na taj dan odaje priznanje"visokoj razini njihovog profesionalizma, predanosti i hrabrosti te počast svima koji su izgubili živote u svrhu postizanja mira".

Ovogodišnja svečanost, koja će se održati u ponedjeljak, bit će posvećena tragičnom siječanjskom potresu na Haitiju u kojem je, među više od 200 tisuća poginulih, bilo i 96 pripadnika mirovnih snaga UN-a.

U poruci u povodu dana mirovnih snaga to je naglasio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, ocijenivši kako je "ovogodišnja obljetnica sumorna, jer je proteklih 14 mjeseci bilo iznimno smrtonosno za pripadnike mirovnih snaga UN-a".

Podsjetivši na zasjede u Darfuru, terorizam u Kabulu i pad zrakoplova na Haitiju, Ban je rekao kako su to neke od tragedija u kojima je prošle godine poginuo 121 pripadnik mirovnih snaga.

Ta se brojka gotovo ponovila "u samo nekoliko sekundi u siječnju kad je Haiti pogodio razoran potres. Stabilizacijska misija UN-a na Haitiju izgubila je 96 pripadnika, što je najveći gubitak ljudskih života u pojedinačnom događaju u povijesti UN-a", rekao je glavni tajnik UN-a. No, ti su teški trenuci, rekao je Ban, donijeli i veliki ponos zato što su se pripadnici misije ubrzo ponovno organizirali i pružili toliko potrebnu pomoć unesrećenom stanovništvu Haitija.

Odao je i priznanje desecima tisuća pripadnika vojnih, policijskih i civilnih službi koji sudjeluju u misijama UN-a diljem svijeta, "izravno pomažući milijunima ljudi" pružanjem sigurnosti i promicanjem pomirbe, jačanjem institucija pravne države, raspodjelom humanitarne pomoći i na brojne druge načine. "Mirovne operacije nezamjenjiv su dio rada UN-a u cilju postizanja boljeg svijeta. Dajmo im potporu nužnu da uspiju u svom cilju", rekao je Ban Ki-moon na kraju poruke.

UN u svojoj izjavi u povodu dana mirovnih snaga napominje kako trenutačno u 15 operacija diljem svijeta sudjeluje više od 124 tisuće osoba, što pokazuje poštovanje i povjerenje svijeta u mirovne operacije UN-a. "Međunarodna zajednica očekuje od Plavih kaciga da zaštite najugroženije osobe u nekim od najopasnijih mjesta na svijetu, ali za to se plaća velika cijena - tijekom više od 60 godina mirovnog djelovanja UN-a, od posljedica nasilja, bolesti ili nesretnih slučajeva život je izgubilo više od 2700 ljudi" u najopasnijim krajevima svijeta - od Bliskog istoka do Balkana, Afrike i drugdje.

Posebno se ističe potres na Haitiju, u kojem je srušen stožer misije UN-a, pri čemu su, među ostalima, poginuli voditelj misije Hedi Annabi i njegov zamjenik Luis Carlos da Costa.

To što se misija brzo prilagodila novonastalim okolnostima i uključila se u pomoć narodu Haitija "samo je jedan od mnogih primjera toga kako mirovne snage UN pomažu zemljama da prebrode sukobe i tragedije", zbog čega "s pravom zaslužuju priznanje koje dobivaju danas, na osmi Međunarodni dan mirovnih snaga UN", stoji u poruci na internetskoj stranici Svjetske organizacije. (hina/metro-portal)

 

29.05.2010. 09:29:28
http://metro-portal.hr/mirovne-operacije-nezamjenjiv-su-dio-rada-un-a-u-cilju-postizanja-boljeg-svijeta/41217/