Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 23:46:55
NAKON SJEDNICE

Miroslav Vitković je novi predsjednik Uprave Podravke

Na sjednici Nadzornog odbora razgovaralo se i o spornim novčanim transkacijama i reprogramiranju otplate kredita i jamstava

(Nikola Wolf/Cropix)

Članovi Nadzornog odbora prehrambene kompanije Podravka imenovali su Miroslava Vitkovića za novog predsjednika Uprave te tvrtke, izvijestio je predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić na večerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon višesatne sjednice Nadzornog odbora.

Dodao je kako se na sjednici razgovaralo i o izvještaju revizora o spornim novčanim transakcijama zbog kojih je tvrtka došla u težak položaj, kao i o planu poslovanja za 2010. godinu te o izvješću članova Uprave o pregovorima s bankama radi reprogramiranja otplate komercijalnih kredita i jamstava.

"Revizori su utvrdili kako je većina spornih novčanih transakcija obavljena ove godine te da transakcije iz prijašnjih godina više ne opterećuju račun Podravke, a njihovo ukupno očitovanje je bilo u okviru naših očekivanja, jer su potvrdili dosadašnja saznanja da rizična ulaganja za koja se nije znalo, iznose 311 milijuna kuna'', kaže Jurčić.

Što se tiče zadarske tvrtke Adria, Jurčić je naglasio da Uprava mora razraditi model po kojem će se nastaviti suradnja i razjasniti niz novčanih transakcija. Nadalje, Podravka ima pravo na žig maslinovog ulja i maslina koje je proizvodila i prerađivala splitska tvrtka SMS, i zato će najvjerojatnije do kraja prvog kvartala pokrenuti njihovu proizvodnju u Splitu, čime će se spasiti radna mjesta i vrijednost tog branda.

Osiguran novac za otplatu kredita

Jurčić je najavio kako će Podravka do kraja lipnja iduće godine iz investicijskih fondova povući oko 28 milijuna kuna, 80 milijuna kuna kredita koji je dala splitskom SMS-u naplatit će prodajom 37 posto dionica tvrtke Mirna Rovinj koje joj je SMS dao kao jamstvo, a rješenje postoji i za naplatu jamstva koje je tvrtka dala za 107 milijuna kuna kredita koji je varaždinska Fima grupa uzela kod Erste Faktoringa.

"Novac za taj kredit, koji stiže na naplatu 22. siječnja iduće godine, Podravka je osigurala i ako treba platit će ga, a kasnije se regresnim pravom naplatiti iz imovine Fima grupe. Komercijalni zapisi i kredit koji Podravka ima kod Zagrebačke banke također neće biti problem, jer smo pripremili pismo namjere kojim ćemo zatražiti reprogramiranje tih obveza, u što će biti uračunato i spomenuti kredit od 107 milijuna kuna. Uz to, izgledno je da ćemo reprogramiranjem kredita dug smanjiti za 10 posto", istaknuo je Jurčić.

Jurčić se osvrnuo se i na 6,2 milijuna eura koje je Podravka deponirala u mađarskoj OTP banci. Vjeruje da je banka taj novac nekome dala kao kredit za kupovinu Podravkinih dionica, te da su te dionice založene za taj kredit po cijeni koja je sada veća od tržišne cijene Podravkinih dionica.

"OTP banka sada kaže da će prodati dionice ako inzistiramo na povratu novca no da ćemo morati namiriti razliku u njihovoj cijeni na svoju štetu", rekao je Jurčić i dodao da "nemamo nikakav dokument da se Podravka jamstvom na to obvezala, pa će ta priča još potrajati''.

''Osobno, čini mi se da je do ovog problema došlo kada se investitorska kuća Meryl Linch povukla iz projekta kreditiranja kupovine Podravkinih dionica, za što je sama tvrtka jamčila, a u igru se sa 34,2 milijuna eura kredita uključila OTP banka. Vjerujem da mi sada ne možemo do našeg depozita zato jer je on u stvari prva rata otplate tog kredita", kazao je.

Predsjednik Nadzornog odbora Podravke Jurčić također je najavio kako vodstvo Podravke predviđa umjereni rast poslovanja za 1,6 do 2 posto te da će štednja i dalje biti među prioritetima. Nadalje, broj članova Nadzornog odbora smanjit će se s 11 na sedam i to će tijelo izraditi nove pravilnike po kojima će se upravljati tvrtkom. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 23:46:55
http://metro-portal.hr/miroslav-vitkovic-je-novi-predsjednik-uprave-podravke/29127/