Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2019. 13:03:00
PRIPAZITE :)

Mirisne svijeće mogu biti opasne

Štetan je i onaj u unutarnjim prostorima jer se u njima takvi plinovi ne "razvodne" tako jednostavno

Mirisne svijeće nisu baš sjajan odabir...
Mirisne svijeće nisu baš sjajan odabir... (Arhiva)

Mirisne svijeće sastavni su dio svakog vodiča za ugodan ambijent u stanu, možda ipak i nisu najbolji odabir. Razlog leži u sastojcima od kojih se takve svijeće proizvode, a štetni su za organizam.  

Naime, svijeće su najčešće proizvedene od parafinskog voska koji je dobiven od sirove nafte. On je lijepe, bijele boje i znatno jeftiniji od pčelinjeg voska pa je savršen izbor za masovnu proizvodnju. Drugi je glavni razlog fitilj koji često sadrži olovo, supstancu koja nikada ne napušta tijelo.  

Prošlog je mjeseca provedeno istraživanje na Harvardu koje je ovu teoriju potvrdilo, a osim svijeća u tu kategoriju ulaze i osvježivači prostora. Jedno je istraživanje pokazalo kako 74 marke osvježivača prostora sadrže opasnu količinu organskog spoja koji postaje štetan na sobnoj temperaturi. 

Stoga, iako je opće uvriježeno mišljenje kako je zrak nevjerojatno onešišćen zbog velike količine štetnih plinova iz automobila i tvornica, štetan je i onaj u unutarnjim prostorima jer se u njima takvi plinovi ne "razvodne" tako jednostavno. 

Baš iz tog razloga, prije sljedeće kupnje ovih proizvoda, dobro pročitajte njihove sastojke. 

24.06.2019. 13:03:00
http://metro-portal.hr/mirisne-svijece-mogu-biti-opasne/119195/