Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2013. 13:44:00
ČULA

Mirisi mogu manipulirati našim mozgom

Mirisi su čudnovata biljka jer vas mogu u trenutku prebaciti iz jednog u drugo raspoloženje

Miris svježeg kruha potiče nesebičnost
Miris svježeg kruha potiče nesebičnost (Arhiva)

Mirisi uvelike vladaju našim ponašanjem, pokazala su razna istraživanja pa je tako dokazano da je primjerice, moguće udisati strah. Ispitanici koji su udisali miris znoja nastalog od straha imali su veću aktivnost dijelova mozga koji su povezani s empatijom, a trebalo je samo pet minuta da se počnu osjećati tjeskobno.

Miris hrane zna biti neodoljiv, i upravo će on biti odgovoran za količinu pojedne hrane. Naime, naš um nesvjesno kontrolira glad na način da unosimo manje hrane u svakom zalogaju što je hrana mirisnija. 

Odabrani mirisi popravljaju raspoloženje, pa možete postati društveniji i razgovorljiviji od prirodnih cvjetnih mirisa, sintetički parfemi i miris svježe pečenog kruha učinit će vas nesebičnijima prema strancima, dok će vas miris svježeg kroasana potaknuti da osobi koju ste tek sreli lakše date svoj broj telefona. 

S druge strane, miris naranče potiče na kompulzivno trošenje novaca, i to za cijelih 20 poto, pokazalo je švicarsko istraživanje.

No, sve to pada u vodu kad krenu feromoni koje možete osjetiti na osobi koja je seksualno raspoložena, jer imaju toliko snažan utjecaj da vam poslužiti kao seksualno šesto čulo za otkrivanje potencijalnih seksualnih partnera.  

04.06.2013. 13:44:00
http://metro-portal.hr/mirisi-mogu-manipulirati-nasim-mozgom/78513/