Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2010. 16:26:16
NAJBOLJA ZAŠTITA

Ministarstvo zdravstva preporučuje cijepljenje protiv gripe

Ministarstvo preporučuje cijepljenje kao najučinkovitiju zaštitu od gripe, poglavito kroničnim bolesnicima i građanima starijima od 65 godina, jer je u tijeku sezona gripe

Ministarstvo je danas priopćilo da je, uobičajeno za ovo doba godine, u tijeku sezona gripe te svim građanima Hrvatske preporučuje cijepljenje i podsjeća ih da je i ove godine osigurano cjepivo.

Građanima preporučuje da izbjegavaju dulji boravak u zatvorenim prostorijama te da održavaju higijenske navike, to jest da često peru ruke sapunom i tekućom vodom i izbjegavaju rukama dodirivati područje oko očiju i usta.

Ministarstvo preporučuje zdravu prehranu, unos dovoljnih količina tekućine i fizičke aktivnosti te da budu najmanje metar udaljeni od osobe sa simptomima gripe. Ako se pojave simptomi gripe, nije potrebno odlaziti liječniku, nego ostati kod kuće, smanjiti kontakt s drugim osobama dok ne prođu simptomi i pridržavati se navedenih preporuka.

Posjet liječniku preporučuje se u slučaju težih simptoma kao što su: otežano disanje, bol u prsima, dezorijentiranost, uporno povraćanje i slično, upozorava Ministarstvo zdravstva. Više informacija dostupno je na internetskim stranicama www.mzss.hr, www.gripa.hr te www.hzjz.hr, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva. (hina/metro-portal)

29.12.2010. 16:26:16
http://metro-portal.hr/ministarstvo-zdravstva-preporucuje-cijepljenje-protiv-gripe/53382/