Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 06:30:51
ZAGREBAČKA UPRAVA:

Ministarstvo uprave polovično tumači tko može biti u Skupštini Holdinga

Ministarstvo uprave poziva se samo na Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali ne i na Zakon o trgovačkim društvima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Zagrebačka gradska uprava iznenađena je stajalištem Ministarstva uprave da je isključivo u nadležnosti Gradske skupštine odlučivati o tome tko će biti u Skupštini trgovačkih društava Zagrebačkog holdinga, kazao je danas tajnik u gradskoj upravi Vidoje Bulum, ocijenivši kako je riječ o polovičnom tumačenju.

"Ministarstvo uprave u obrazloženju se poziva samo na Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ali ne i na Zakon o trgovačkim društvima koji je, uz ostale, bilo temelj gradskoj upravi da osporava odluke Gradske skupštine", kazao je Bulum na konferenciji za novinare kojoj je nazočio i Milan Bandić.

Iz gradske uprave mišljenja su kako se to mora uskladiti kako bi se priča sa Skupštinom trgovačkih društava "raščistila do kraja" i da bi Skupština, kao i dosad, mogla fukcionirati samo s jednim članom, Milanom Bandićem, koji kao gradonačelnik predstavlja Grad Zagreb, umjesto da se proširuje na 10 članova, kao što je to krajem listopada odlučila Gradska skupština.

Zato će, dodaje, Gradskoj skupštini dostaviti dva zaključka u kojem traže obustavu primjene zaključka o osnivanju Skupštine trgovačkih društava Zagrebačkog holdinga, kao i zaključka o imenovanju članova u tu skupštinu.

"Ja sam legalist i legitimist i provest ću svaku odluku koja je u skladu sa zakonom", kazao je gradonačelnik Milan Bandić dodajući kako je obustavio zaključke Gradske skupštine jer su suprotni presudama trgovačkih sudova, primjerice u slučaju Velike Gorice, i Zakona o trgovačkim društvima.

U Skupštini trgovačkih društava su po novom SDP-ovci Boris Šprem, Mirela Holy, Miran Martinac, Jurica Meić, te nezavisna vijećnica Tatjana Holjevac, HSU-ova Vesna Brezić, HDZ-ov vijećnik Jasen Mesić, nezavisni Velimir Srića, HNS-ov Radimir Čačić i HSLS-ov vijećnik Darinko Kosor.

Na pitanje što ako predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović sazove Skupštinu trgovačkih društava u proširenom sastavu, Bandić nije direktno odgovorio ponovivši tek da je donio zaključke o obustavljanju zaključaka Gradske skupštine.

Na konferenciji za novinare u gradskoj upravi istaknuto je kako je zagrebačko Gospodarsko-socijalno vijeće dalo "zeleno svjetlo" prijedlogu proračuna za 2010. od 7,4 milijarde kuna s amandmanima gradskih zastupnika, uz osvrt pročelnika za financije Slavka Kojića da su od prvog čitanja učinili brojne rezove u proračunskim izdacima kako bi ga smanjili za 100 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 06:30:51
http://metro-portal.hr/ministarstvo-uprave-polovicno-tumaci-tko-moze-biti-u-skupstini-holdinga/29132/