Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2008. 00:57:23

Ministar bi objavio karikature Proroka

Njemački ministar ističe načela medijskih sloboda

Wolfgang Schäuble, ministar unutarnjih poslova SR Njemačke poziva europske novine da dogovorno objave sporne karikature proroka Muhameda. ‘Europske bi novine trebale slijediti primjer danskih kolega’, izjavio je Schäuble za magazin koji izlazi kao prilog njemačkog tjednika ‘Die Zeit’.

Schäuble osjeća poštovanje prema činjenici da su danske novine ponovno objavile sporne karikature i očekuje da se Europljani ‘ne daju podijeliti’ po tom pitanju.
- Zapravo bi sad sve europske novine trebale tiskati te karikature uz objašnjenje da to smatramo užasnim, ali da korištenje prava na medijsku slobodu ne može biti razlog za nasilje - izjavio je Schäuble.

Veliki danski listovi sredinom veljače ponovno su objavili spornu karikaturu proroka Muhameda s bombom u turbanu. Time su reagirali na vijesti o planiranju ubojstva autora karikature. Objavljivanje je, slično kao i prije dvije godine, izazvalo žestoke prosvjede u islamskom svijetu. Mladi muslimanski useljenici na više su mjesta u Danskoj podmetali požare reagirajući na objavljivanje karikatura.

Schäuble je izjavio kako je uvjeren da se važnost religije u idućim desetljećima neće smanjiti.

- U svijetu 21. stoljeća vjera će zadržati veliku važnost, i to ne samo u kontekstu islama. Ljudima će postati jasno da neće moći izići na kraj bez vjere - izjavio je njemački ministar.  (hina)

Od objave do planiranja ubojstva karikaturista- Jyllands-Posten je u studenome 2005. objavio karikaturu proroka Muhameda koji na glavi umjesto turbana ima bombu.
- Karikatura autora Kurta Westergaarda izaziva gnjev muslimana širom svijeta.
- Tri danska veleposlanstva napadnuta su, a najmanje 50 osoba ubijeno je u nemirima koji su uslijedili na Bliskom istoku, Africi i Aziji.
- Nekoliko mlađih muslimana osuđeno je otad u Danskoj zbog planiranja bombaških napada.
- Muslimani smatraju uvredljivim bilo kakvo slikovno prikazivanje Muhameda.
- Danski državljanin marokanskog podrijetla i dva Tunižanina uhićeni su u veljači na zapadu Danske zbog planiranja ubojstva 73-godišnjeg karikaturista.
- Pet danskih novina 13. veljače 2008. ponovno objavljuje Westergaardovu karikaturu. (metro)

28.02.2008. 00:57:23
http://metro-portal.hr/ministar-bi-objavio-karikature-proroka/3702/