Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2008. 22:45:12
PRAVNI SAVJETI ZA ČITATELJE METROA

Minimalno tehnički uvjeti i uporabna dozvola

Fotografija vijesti

Poštovani,
Vlasnici smo poslovnog prostora u Poreču, u poslovnoj zgradi koja je upisana u zemljišne knjige bez uporabne dozvole. Kako navedeni poslovni prostor više ne koristimo, imali smo namjeru dati ga u zakup zainteresiranoj firmi iz Zagreba koja bi u istom prostoru obavljala sljedeće djelatnosti:

- trgovina na veliko dijelovima i priborom za motorna vozila,
- trgovina na malo dijelovima i priborom za motorna vozila.

Napominjemo da smo mi u tom poslovnom prostoru obavljali trgovinu na veliko i malo sirovina i poluproizvoda za pekarsku i slastičarsku proizvodnju, te mašina za pekarstvo i slastičarstvo. Unatoč što se, po našem mišljenju, radi o istovrsnoj djelatnosti, Ured Državne uprave u istarskoj županiji-Ispostava Poreč ne daje nikakav savjet na koji način riješiti ovaj slučaj?

Iako ste vi već ishodili Rješenje o minimalno tehničkim uvjetima (MTU) za obavljanje trgovine, vaš zakupnik mora ponovno ishoditi navedeno Rješenje o minimalno tehničkim uvjetima za djelatnost kojom će se baviti, i to na svoje ime odnosno tvrtku, pa čak i kada bi ta djelatnost bila ista kao i vaša. Dakle, mora podnijeti zahtjev radi donošenja Rješenja o ispunjenju minimalnih tehničkih uvjeta za obavljanje trgovine, nadležnom županijskom uredu državne uprave, a to je, ako se prostor nalazi Poreču, Ured državne uprave u Istarskoj županiji – Ispostava Poreč.

Uz zahtjev mora, uz sve ostale isprave, podnijeti i dokaz o uporabljivosti prostora (uporabnu dozvolu, građevinsku dozvolu ili Uvjerenje katastra ako je kuća sagrađena prije 15.02.1968.). Tek po dobivanju Rješenja o utvrđivanju minimalno tehničkih uvjeta može se početi obavljati djelatnost.

Ono što je u vašem slučaju sporno je što se mora priložiti uporabna dozvola. Ako je vaša poslovna zgrada izgrađena temeljem građevinske dozvole izdane od 20. lipnja 1991. godine, tada možete zatražiti izdavanje uvjerenja za uporabu. Međutim, ako je vaša zgrada sagrađena protivno građevinskoj dozvoli i ako je izvan predviđenih gabarita, vi uporabnu dozvolu ni uvjerenje za uporabu nećete moći dobiti a zbog toga ni MTU.

Uporabnu dozvolu dužan je ishoditi investitor, odnosno vlasnik građevine, pa to sada možete učiniti i vi i ostali suvlasnici iako je to bio dužan učiniti investitor odmah nakon završetka gradnje.Zbog navedenih razloga, rješenje vaše situacije je davanje u zakup onom zakupniku koji obavlja djelatnost za koju nije propisano zadovoljavanje minimalno tehničkih uvjeta. 

Pitanja za pravnika Petra Petrića možete slati na adresu odvjetnicki-ured@petric.hr

Piše: Odgovara: Petar Petrić, dipl. iur.
24.03.2008. 22:45:12
http://metro-portal.hr/minimalno-tehnicki-uvjeti-i-uporabna-dozvola/4785/