Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2008. 23:25:00
Simona Gotovac

Minimalizam začinjen meksičkim detaljima

Atraktivna manekenka otvorila nam je vrata svog raskošnog doma u Zagrebu

U domu Simone Gotovac prevladava minimalizam narušen dominantnim skupocjenim detaljima od kojih je najupečatljiviji stari stol za rulet iz Las Vegasa.

Popularna slovenska manekenka Simona Gotovac imala je jedva osamnaest godina kad se doselila u Zagreb. Na nagovor svog tadašnjeg dečka, a danas supruga, poduzetnika Ante Gotovca, svoju je slovensku adresu već nakon desetak dana veze zamijenila onom zagrebačkom - uselivši se u dvoetažni stan u blizini Kvaternikova trga.

- To je bio moj prvi kontakt s metropolom i novom kulturom u kojoj sam odlučila živjeti.

Antin, tada momački stan bio je vrlo sličan kući u kojoj sam živjela s mamom u Sloveniji, a pogled koji iz stana puca vrlo je sličan prirodi u kojoj sam rasla. Vjerojatno sam se zbog te sigurnosti koju mi je prostor odmah pružio toliko vezala za njega i godinama ga nastojala prilagoditi nama i našoj danas trogodišnjoj kćeri Gabrijeli - priča nam popularna manekenka Simona pokazujući svoju mirnu obiteljsku luku u kojoj najradije boravi nakon brojnih snimanja i modnih revija.  

Raskoš na dvije etaže

Stan obitelji Gotovac na dvije je etaže. Na donjoj etaži od 150 kvadrata nalazi se prostrana dnevna soba s pogledom na tri strane svijeta, u kojoj dominira raskošan sivi stup s  plazma televizorom. U blagovaonici, pak, dominira raskošan stol za dvanaestero gostiju (nastao renoviranjem stola za rulet starog više od stotinu godina, čija se vrijednost danas procjenjuje na milijun američkih dolara, a koji je Ante dobio na dar od bivšeg punca, vlasnika kazina). Ona je najposjećeniji dio doma u kojem Gotovčevi rado primaju goste, a u produžetku je prostrana kuhinja.  

- Kad sam se uselila u ovaj stan sve je bilo minimalistički namješteno jer to je bio Antin stil. Iako se u početku opirao detaljima, s vremenom se naviknuo na tipične ženske detalje: okvire za fotografije, vaze za cvijeće s dizajnerskim potpisom, figurice koje Antu i mene podsjećaju na brojne romantična trenutke koje smo proveli zajedno na putovanjima.

Kako se rodila naša Gabi, jednostavno ne mogu odoljeti njezinim fotografijama koje najbolje pokazuju kako svakim danom postaje sve slađa djevojčica, pa kad uokvirim svaku njezinu novu fotografiju, trebam dugo razmišljati koju ću staru maknuti - kaže nježno Simona pokazujući kako se dnevna soba u potpunosti pretvorila u Gabrijelino carstvo i kako je zbog kućice Fifi i cvjetnog društva, kao i njezinih lutkica, opasno narušen minimalistički sklad njihova stana i prostora u kojem se prije njezina dolaska na svijet Simona svake večeri opuštala uz omiljeni film.

- Ona nas je svojim igračkama potpuno zatrpala. U početku nam je smetala ta hrpa njezinih plišanaca, kao i Gabicina potreba da šara po zidovima, no kako vrijeme prolazi, sve je to postalo dio nas i tako će biti sve dok malena ne naraste.

Meksička kuhinja

Pokazujući prostor u kojem žive, Simona nam je priznala da zbog Ante mora voditi računa o doziranju detalja, a zatim nas uvela u kuhinju koja kao da nije dio njihova stana.
Upravo ta riznica meksičkih začina, posuda i ukrasa jedina je vesela prostorija u njihovu stanu. Nakon priče o Antinoj sklonosti minimalizmu, bilo je gotovo nevjerojatno čuti da je upravo taj dio stana on uredio prije dolaska Simone u njegov život.

- Kao što vidite, ovo je tradicionalna meksička kuhinja koju je Ante prekopirao vidjevši ovakve kuhinje u Meksiku. Žuta boja joj daje toplinu, a malene pločice od kojih su složeni mozaici daju joj onu starinsku patinu, kao da smo je naslijedili od roditelja.
Ante je s putovanja donosio razne detalje upravo za kuhinju, a ja sam ih s veseljem uklopila u prostor.

Kuhinja je spoj našeg temperamenta, energija i ljubavi. Bez obzira na to što mi posao zahtijeva puno izlazaka i snimanja, više sam tip domaćice, pa svaki dan kuham ručak i svom dragom pripremam večeru - kaže nam ljupka domaćica pokazujući nam gornju etažu stana namijenjenu odmoru njezine male obitelji.

Potkrovlje za odmor

- Ovo je zaista oaza za odmor i kad smo se Ante i ja odlučili na proširenje doma, upravo smo ga ovako zamišljali. Tako je na gornjoj etaži naša spavaonica koja se nalazi tik uz Gabrijelinu i povezane su kupaonicom. Danas nam je to praktično, a jednoga dana kad Gabi naraste kupaonica će zadržati intimu među prostorima koja će trebati i njoj i nama.

Isto tako, u ovome je dijelu i jedna gostinjska soba u kojoj danas najčešće spava moja mama koja nam iz Slovenije često dolazi u goste - kaže Simona te dodaje kako je raspored prostorija na gornjoj etaži bio prilagođen četveročlanoj obitelji i kako će se jednog dana gostinjska soba vrlo lako pretvoriti u sobu za njihovo drugo dijete.

- No, to nije sve što bih vam željela pokazati. Stan smo potpuno prilagodili sebi, pa smo tako na vrhu zgrade napravili i mini terasu na kojoj je jacuzzi. To je moje omiljeno mjesto za odmor i relaksaciju nakon napornog svakodnevnog vježbanja - kaže manekenka i dodaje kako raskošni stan prepun staklenih stijena, s dva velika balkona i terasom, trenutačno ne može zamijeniti nijedna druga lokacija na kojoj bi mogli živjeti.

No, isto tako je simpatično dodala kako joj je samo 23 godine i kako će vjerojatno, kad ostari, zbog blizine strogog središta grada ovaj prostor prepustiti svojoj djeci, a s voljenim muškarcem odseliti izvan metropole, u prirodu i apsolutni mir.

Piše: Piše: Alma Premerl Zoko/Arena
27.02.2008. 23:25:00
http://metro-portal.hr/minimalizam-zacinjen-meksickim-detaljima/3652/