Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2012. 13:31:16
OČEKIVANI PRIHODI

Munchen će od finala Lige prvaka zaraditi 50 milijuna eura

Financijski stručnjaci procjenjuju kako će grad Munchen zaraditi oko 50 milijuna eura koliko je zaradio Madrid kada su 2010. u finalu igrali Bayern i Milan

Fotografija vijesti

Sutrašnje finale nogometne Lige prvaka između Bayerna i Chelsea donijet će Munchenu, gradu domaćinu, zaradu od najmanje 50 milijuna eura procjenjuju njemački financijski stručnjaci, javlja Hina.

Gradonačelnik Munchena Christian Ude je otkrio kako je glavni bavarski grad u organizaciju finala uložio 1.4 milijuna eura, ali će sav novac biti višestruko vraćen. Samo je na organizaciju navijačkih zona potrošeno oko 300.000 eura, a još 200.000 eura na novi travnjak.

"U ekonomsku korist organizacije finala uvjerili smo se prilikom posljednjeg finala Lige prvaka. Za gradove u kojim se održavaju finalne utakmice to je dodatna, ekonomska korist i zato se prijavljuje veliki broj gradova," kazao je gradonačelnik Ude. Za gradske vlasti dodatni je plus što će u finalu igrati Bayern zbog čega su Munchen i Bavarska već danima u euforiji.

Procjena financijski stručnjaka je da će Munchen zaraditi oko 50 milijuna eura koliko je zaradio Madrid kada su 2010. u finalu igrali upravo Bayern i Milan. Iz Engleske se očekuje oko 30.000 navijača Chelsea od kojih 20.000 ima ulaznice, dok će ostali gledati utakmice na velikim video ekranima na nekoliko lokacija u gradu. Zatim treba dodati novinare sa svih kontinenata, sponzore i dužnosnike Uefe koji su napunili hotele. Usprkos iznimno visokim cijenama mjesta u hotelima u gradu više nema, može se pronaći mjesto tek u kampovima. Profitirat će i vlasnici restorana i tgovina.

"Sigurno je da će trgovci u gradu odlično zaraditi. Novac troše turisti koji stižu u grad, ali i domaći navijači Bayerna," poručili su iz Udruženja za maloprodaju.

Ipak, trenutačno je u Munchenu najtraženija 'roba' ulaznica za finale. Na crnom tržištu cijene se kreću oko 1.000 eura, a očekuje se kako će u subotu cijene biti i veće. Finalisti su dobili po 17.500 ulaznica, ostatak su dobili sponzori Lige prvaka i UEFA.

18.05.2012. 13:31:16
http://metro-portal.hr/minchen-ce-od-finala-lige-prvaka-zaraditi-50-milijuna-eura/71125/