Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2009. 14:00:06
ministar ordinira

Milinović za strožu kontrolu zapošljavanja u zdravstvu

POGLEDAJTE VIDEO - ministar se obrušio na istup ravnatelja KBC Zagreb koji ga je optužio za zabranu zapošljavanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix/Infopunkt)

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je strožu kontrolu službenih putovanja ravnatelja bolnica. "Krivac" za takvu odluku je ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner i njegov česti boravak u Parizu.

Naime, Milinovića je zasmetao istup Reinera u današnjem Večernjem listu, gdje se zapitao što da radi sa 60 specijalizanata kad je ministar zabranio zapošljavanje u svim zdravstvenim ustanovama.

''Znao bi on što bi sa specijalizantima da nije prošli tjedan tri dana proveo u Parizu. A i tjedan prije toga je bio u Francuskoj'', poručio je Reineru ministar zdravstva nakon današnje sjednice Gospodarskog-socijalnog vijeća (GSV).

Milinović je napomenuo da se radi vrlo opsežna analiza zaposlenih u zdravstvenom sustavu, posebice analiza odnosa zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, pa su prije donošenja državnog proračuna i izrade novih bolničkih proračuna za iduću godinu podsjetili na odluku da novih zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi nema bez odobrenja.

Iako na GSV nije bila niti jedna točka iz njegovog resora, Milinović je ipak došao na sastanak kako bi pobliže objasnio na koga se odnosi zabrana zapošljavanja. Zabrana prema njegovim riječima ne obuhvaća specijalizante i pripravnike. Njezin cilj je, istaknuo je, zaustaviti nepotrebno zapošljavanje nezdravstvenog osoblja.

Također je demantirao tvrdnje da je ukinuto pravo na korištenje putnih troškova na područjima od posebne državne skrbi i otocima, ustvrdivši kako Vlada ide "u daljnje uređenje sustava" u kojem se za te naknade godišnje troši između 350 i 400 milijuna kuna. 

07.12.2009. 14:00:06
http://metro-portal.hr/milinovic-za-strozu-kontrolu-zaposljavanja-u-zdravstvu/28055/