Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 15:13:41
UZMIMO SVIMA

Milinović reže besplatno dopunsko osiguranje i broj bolnica u Zagrebu

VIDEO - Broj osiguranika kojima je dopunsko plaćala država smanjit će se sa 1,250.000 na 880.000

(Goran Mehkek/Cropix)

U sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja bit će uveden prihodovni cenzus te će se nakon izmjena potrebnih zakona broj osiguranika kojima je dopunsko plaćala država smanjiti sa 1,250.000 na 880.000, najavio je danas ministar zdravstva Darko Milinović, predstavljajući nove zdravstvene mjere u sklopu vladinoga Programa gospodarskoga oporavka.

Prihodovni cenzus neće vrijediti samo za stopostotne invalide, redovne studente i učenike, te darivatelje krvi i organa. Dio osiguranika iz skupine nezaposlenih, poljoprivrednika, osoba s invaliditetom i hrvatskih ratnih vojnih invalida, policu dopunskoga zdravstvenog osiguranja morat će plaćati sami, pojasnio je Milinović.

Današnjoj prezentaciji novih zdravstvenih mjera u Ministarstvu zdravstva prisustvovala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je najavila da će Vlada o svim danas predstavljenim mjerama odlučivati već na sjednici u četvrtak, kako bi što prije započela njihova operacionalizacija. Najavljeno je da bi za provedbu tih mjera svi potrebni zakoni trebali biti izmijenjeni do 15. srpnja.

"Današnja prezentacija pokazuje kako nije točno da ministri nisu bili uključeni u izradu Programa gospodarskog oporavka", kazala je Kosor, te najavila da će u narednom razdoblju obići i ostala ministarstva, te biti nazočna predstavljanju njihovim mjera za izlazak iz krize.

Ministar zdravstva predstavio je i plan objedinjavanja zagrebačkih bolnica čime bi se njihov broj sa sadašnjih 16 smanjio na šest. Time bi se, kako je rekao, uštedjelo 318 milijuna kuna, jer bi se smanjili troškovi financiranja njihovih uprava, te ukinulo poklapanje specijalističkih djelatnosti, hitne službe i specijalističke dijagnostike.

Ministar je svjestan da će mjere koje je donio izazvati niz prijepora u stručnoj javnosti te poziva na konsenzus, ali najavljuje da će se mjere provesti sa ili bez suglasnosti stručne javnosti.

Sve pripreme za spajanje trebale bi biti dovršene do 15. srpnja, nakon čega bi trebao početi proces spajanja. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 15:13:41
http://metro-portal.hr/milinovic-reze-besplatno-dopunsko-osiguranje-i-broj-bolnica-u-zagrebu/38694/