Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2009. 15:29:16
popušio zakon

Milinović popušta, mijenja se zakon o pušenju?

Ministar zdravstva potvrdio je moguće tehničke izmjene zakona o zabrani pušenja, ali o njima se prvo mora konzultirati s premijerkom Kosor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)

Hrvatski sabor danas je u proceduru uvrstio prijedlog izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda po kojemu bi se kafićima i restoranima produljio rok prilagodbe na potpunu zabranu pušenja na tri godine. Inicijativu je pokrenuo Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, a potporu je dao i saborski Odbor za turizam.

Na zahtjev Kluba HDZ-a prijedlog izmjena zakona je upućen u redovnu, a ne hitnu saborsku proceduru kako je to predlagao Odbor za turizam. Andrija Hebrang u vezi s time je izjavio kako je potrebno prikupiti financijske pokazatelje provedbe Zakona jer će, prema njemu, oni utjecati na raspravu.

Ugostitelji zahtijevaju da im se zakonskim izmjenama za ugostiteljske objekte površine do 50 četvornih metara omogući da sami mogu izabrati žele li da njihovi objekti budu pušački ili nepušački. Za ugostiteljske objekte površine iznad 50 četvornih metara predlažu da se do 30 posto ukupne površine može fizički odvojiti i osposobiti za pušače te da je u tim prostorima dozvoljena konzumacija.

Ministar zdravstva Darko Milinović novinarima je u Saboru izjavio da "ništa nije sveta krava", pa tako ni reforma zdravstva, "naročito u vrijeme krize i recesije". Milinović je tako potvrdio da je moguće da se tehnički mijenja Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i dodao da radikalnih promjena neće biti, ali o konkretnim izmjenama nije htio govoriti jer ih prvo želi iznijeti premijerki Jadranki Kosor.

"Razgovarajući s cehom ugostitelja vidjet ćemo je li moguće popraviti nešto u tehničkim dijelovima zakona kako bi zakon imao što manje utjecanja na eventualni pad prometa u kafićima. No radikalnih promjena zakona neće biti", rekao je Milinović.

Izvor: Hina

09.07.2009. 15:29:16
http://metro-portal.hr/milinovic-popusta-mijenja-se-zakon-o-pusenju/19383/