Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2011. 16:58:00
AFERA MEDIKOL

Milinović: Pacijenti mogu imati povjerenje u zdravstveni sustav

Ministar Milinović opovrgnuo je tvrdnje da su pacijenti slani na nepotrebno zračenje u Medikol

Darko Milinović
Darko Milinović (Ronald Gorsic / CROPIX)

Da su tvrdnje o nepotrebnim pretragama PET-CT-om točne, to bi značilo da je zdravstveni sustav izvan kontrole pa bi moja ostavka iz moralnih razloga danas bila na stolu predsjednice Vlade, rekao je ministar Darko Milinović, prenosi Hina.

"Poručujem pacijentima da imaju povjerenja u zdravstveni sustav i da je gruba neistina da je 8.500 pacijenta nepotrebno bilo izloženo prevelikom zračenju", rekao je Milinović na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi se očitovao o slučaju Medikol.

Dodao je kako je jučer osnovao i stručno povjerenstvo čiji je zadatak istražiti indikacije bolesti za 11.570 pacijenata koji su u 3,5 godine obavili oko 17.000 pretraga PET-CT-om u nekom od tri takva centra u KB Sestara milosrdnica, te riječkom i splitskom KBC-u, koje je u njima po modelu javno-privatnog partnerstva otvorila privatna poliklinika Medikol.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Milinović je rekao kako je Medikol u sustav HZZO-a ušao 2005. godine, a s prvim PET-CT-om u Vinogradskoj bolnici u studenom 2007. godine, svega pet dana prije parlamentarnih izbora 2007. godine. Tada je ministar zdravstva bio Neven Ljubičić, za čijeg su mandata prethodno odbijena dva zahtijeva KBC-a Zagreb za kupnjom PET-CT-a no razlozi njihova odbijanja Milinoviću nisu poznati.

Na pitanje kako je bilo moguće da HZZO pet dana prije izbora sklapa ugovor o obvezi koju će preuzeti neka nova vlada, te zašto je kao novi ministar nije razvrgnuo, Milinović je odgovorio kako ga ne bi raskinuo jer bi time onemogućio pacijentima da pretragu obave u Hrvatskoj, pa bi zbog odlazaka pacijenata u inozemstvo HZZO snosio visoke troškove.

Također ističe kako do danas, kada mu je zahtjev za kupnju uređaja predao ravnatelj KBC-a Zagreb, zahtijev za kupnju PET-CT-a nije dobio ni od jedne druge bolnice, ali da jest uređaj bi svakako bio nabavljen.

Milinović kaže i kako mu nije poznato provodi li USKOK istragu o 40-ak liječnika koji se spominju kao oni koji su upućivali pacijente na bespotrebne preglede jer su USKOK-ove istrage tajne.

"No, ako je to istina, ako se utvrdi da je 40 liječnika zlorabilo položaj i slalo ljude bez dijagnoze na pretrage, to bi ponovno značilo ostavku ministra kao moralni čin", zaključuje.

"Dušebrižnicima o javnom zdravstvu", koji su u medijima kritizirali da novac iz javnog zdravstva pretače u privatne ruke, poručio je kako je u tri godine, od kako je ministar, u javno zdravstvo na razne načine uloženo 7,7 milijardi kuna.

30.03.2011. 16:58:00
http://metro-portal.hr/milinovic-pacijenti-mogu-imati-povjerenje-u-zdravstveni-sustav/57151/