Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2012. 13:07:00
MOLIM?

Milijun i pol Hrvata švrlja po Fejsu

Dvojbena brojka je rezultat pukog zbrajanja profila, no stvarna je nekoliko puta manja zbog velikog broja lažnih profila

Milijun i pol korisnika je prevelika brojka
Milijun i pol korisnika je prevelika brojka (Arhiva)

Socialbakersi su napravili listu broja korisnika Facebooka po zemljama, a Hrvatska se našla na 70. mjestu s preko milijun i pol korisnika. Ova brojka bi značila da trećina stanovnika Hrvatske ima Facebook profil i gotovo 70 posto onih koji se služe internetom.

Slične brojke vrte se već neko vrijeme, no teško je reći radi li se o stvarnoj brojci ili napuhanoj zbog mnogobrojnih lažnih ili specijaliziranih profila. 

Svaki iskusniji internaut ili vlasnik portala reći će vam da je nagradna igra na Facebooku pravi izvor lažnih profila, jer čim objavite nešto takvo, krene rijeka lajkova profila koji se međusobno podržavaju.

Konzervativne procjene aktivnih i stvarnih profila govore o manje od trećine ove brojke, no kako mi Hrvati volimo biti visoko na top listama, neka i ova brojka ostane takva kakva je.

Od zemalja u regiji, ispred Hrvatske se po broju korisnika nalaze Italija (11.), Mađarska (40.) i Srbija (46.), a iza su BiH koja se nalazi na 75. mjestu, Albanija na 79., Makedonija na 83., Slovenija na 90. te Crna Gora na 115. mjestu.

Međutim, kada se broj korisnika Facebooka stavi u odnos na ukupan broj stanovnika ispred Hrvatske su Srbija, Crna Gora, Mađarska, Italija i Slovenija.

18.09.2012. 13:07:00
http://metro-portal.hr/milijun-i-pol-hrvata-svrlja-po-fejsu/73949/