Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2010. 20:39:00
POLURAZRAĐENA SPIKA

Milanovića vladin program oporavka podsjeća na listu želja

SDP-ovac Goran Maras uvjeren je kako vlada nije iskrena i kako nema prave želje boriti se s postojećim problemima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako na vladin "Program gospodarskog oporavka" gleda kao na listu lijepih želja, na tek "polurazrađeni izborni program", napominjući da danas predstavljene mjere njegova stranka predlaže već godinu i pol dana, a da ih je parlamentarna većina na čelu s HDZ-om redom sve odbila.

"U ovom programu gospodarskog oporavka koji je danas premijerka Kosor predstavila u vladi vidimo jedan polurazrađeni izborni program", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u SDP-ovoj središnjici. "U tom programu, koji je ustvari lista želja, sadržan je niz mjera koje je SDP predložio u manje od dvije godine, a ni jedna nikada nije bila usvojena", dodao je.

Milanovića najviše smeta što je vlada kao načelo u svom programu, kako je kazao, navela to da je gospodarski rast i oporavak dužnost i odgovornosti svih građana. "To nije točno. Makroekonomske mjere i gospodarska politika su dužnost vlade", poručio je.

"Nažalost, bojimo se da je ovo vrijeme izgubljeno, da se pred nas opet dolazi s listom želja", rekao je Milanović, napominjući da je SDP, osim ukidanja kriznog poreza, u više navrata u zadnjih godinu i pol predlagao niz mjera za rasterećenje gospodarstva, posebno ukidanje parafiskalnih nameta.

"U ovom programu gospodarskog oporavka koji je danas premijerka Kosor predstavila u vladi vidimo jedan polurazrađeni izborni program", rekao je Milanović.

"Na tome inzistiramo već godinu i pol dana, a taj prijedlog u Saboru također nije prošao. Nije stvar tajminga, vlada u svakom trenutku može izaći pred javnost i svoje koalicijske partnere s određenim paketom mjera. No, u gospodarstvu u kojem u zadnjih godinu i pol dana svjedočimo dramatičnom gospodarskom padu, ozbiljnoj financijskoj krizi, nesposobnosti Hrvatske da odgovori na globalne, regionalne i lokalne gospodarske izazove, ovako nešto je jedan mali izborni program za koji bi netko zlonamjeran mogao reći da ga vlada sačuva do izbora ili raspiše izbore odmah i pita građane da li zaista vjeruju da je to u stanju provesti, da li ima volje i znanja. Čuli smo prije nepunih tjedan dana od gospodarske savjetnice premijerke Kosor da vlada nema te hrabrosti i odgovornosti", izjavio je čelnik SDP-a.

"U ovome ne prepoznajem odgovoran dokument, nemamo povjerenja da će vlada to kvalitetno provesti", rekao je Milanović, dodavši da "zakašenjelo nesnalaženje" vlade SDP-ovce navodi na zaključak da zacrtane mjere vlada neće provesti, "da ne zna, ne može ili nema hrabrosti".

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras kazao je da o tome koliko je vlada ozbiljna u smanjenju nelikvidnosti svjedoči podatak da je SDP isto zakonsko rješenje predložio u lipnju prošle godine, a da ga je HDZ-ova parlamentarna većina odbila prije mjesec dana. "To govori da nema iskrenosti, prave želje, nego da je riječ o istom principu kao kod čuvenih deset antirecesijskih mjera od kojih ni jedna nije pošteno zaživjela. To je pokušaj predizbornog programa, a prijedlog je vladi da bi prije nego napravi predizborni program trebala raspisati prijevremene izbore", poručio je Maras. (hina/metro-portal)

19.04.2010. 20:39:00
http://metro-portal.hr/milanovica-vladin-program-oporavka-podsjeca-na-listu-zelja/38214/