Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2010. 16:05:05
POREZ NA BANKE

Milanović: Vlada proračun želi napuniti štetnim potezima

VIDEO - Milanović poziva premijerku Kosor da se izjasni o uvođenju poreza na aktivu banaka

Zoran Milanović
Zoran Milanović (Bernard Covic / Cropix)

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da bi uvođenje poreza na aktivu banaka bio vrlo štetan potez za Hrvatsku, te ocijenio da se time samo želi napuniti proračun i kazao da se SDP zalaže za uvođenje poreza na dividendu i kapitalnu dobit.

"Radi se o kratkotrajnoj i ishitrenoj mjeri kojom se želi napuniti proračun", kazao je Milanović i poručio Vladi da, ako želi biti efikasna, uvede porez na dividendu i kapitalnu dobit.

Pozvao je premijerku Jadranku Kosor da se što prije očituje želi li stvarno uvesti porez na aktivu banaka, odnosno na ukupna sredstva kojima barataju u nekoj zemlji, upozoravajući da uvođenje takvog poreza ne podržava struka, ni guverner HNB-a.

Podsjetio je pritom da je SDP prije godinu i pol u dana saborsku proceduru "u interesu zaštite građana" uputio prijedlog posebnog zakona o porezu na kamate za kredite preko devet posto. To je bilo vrijeme, rekao je, kad je Hrvatska ušla u recesiju, ali za razliku od ostalih zemlja kamate su tada u Hrvatskoj rasle, te je SDP tada predložio da se na kredite uvede poseban porez kako bi se destimuliralo banke da tako postupaju, a to je odbijeno.

U međuvremenu je Vlada, nastavlja, propustila donijeti realan proračun za 2010. i odmah s proračunom i mjere za gospodarski oporavak već je to, kazao je, učinjeno pola godine kasnije.

"Danas je Hrvatska i dalje u dubokoj recesiji i ne oporavlja se, a prema procjenama Svjetske banke i EBRD-a spada u svega nekoliko zemalja koje u ovoj godini neće ostvariti gospodarski rast", upozorava Milanović dodajući da smo po tome u društvu Srbije i BiH.

Upitan zalaže li se za dolazak MMF-a u Hrvatsku kako bi ta institucija "sredila financije", kazao je kako je to pitanje za premijerku, te dodao kako vjeruje da Hrvatska i dalje može sama srediti svoje financije, ali da se gubi vrijeme.

20.08.2010. 16:05:05
http://metro-portal.hr/milanovic-vlada-proracun-zeli-napuniti-stetnim-potezima/46503/