Metro-portal.hr

objavljeno 16.01.2013. 14:49:00
LEPI ZOKA I MALI SLOBA

Milanović u Beogradu s Dačićem

Radi se o prvom radnom sastanku čelnika Hrvatske i Srbije od srpskih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u svibnju prošle godine

Premijeri Hrvatske i Srbije imaju puno tema
Premijeri Hrvatske i Srbije imaju puno tema (Twitter)

Hrvatski premijer stigao je u srijedu u Beograd na radni sastanak sa svojim kolegom Ivicom Dačićem s kojim će, prema najavama, razgovarati o bilateralnoj suradnji, regionalnim pitanjima i europskim integracijama, a u veleposlanstvu RH će se sastati s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice. 

Radi se o prvom radnom sastanku čelnika Hrvatske i Srbije od svibnja prošle godine kada su nakon srbijanskih izbora na čelo zemlje došli predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Dačić. 

Zagreb je Nikoliću zamjerio oštriju retoriku i izjave poput one o Vukovaru kao srpskom gradu, s novim "zahlađenjem" odnosa nakon oslobađajuće haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. 

Sastanak u srijedu došao je stoga u pravi trenutak i trebao bi označiti novu fazu u odnosima dvaju susjeda, tj., kako je rekao šef srbijanske vlade, "treba ih odlediti, resetirati i početi ispočetka". Inicijativa za susret dolazi od hrvatskog premijera, no, prema riječima posebnog savjetnika srbijanskog premijera Ivice Tončeva, i Dačić već dulje vrijeme zagovara sastanak s Milanovićem. 

U Beogradu su se u posljednja dva dana mogle čuti ocjene da je Bruxelles "požurio" taj sastanak, iako srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić tvrdi da je susret plod zajedničke inicijative Milanovića i Dačića, a da EU nije mogao imati presudnu ulogu u njegovoj organizaciji.

 

Srbijanski mediji pridaju veliku pozornost današnjem sastanku premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića u Beogradu i naglašavaju da je riječ o prvom službenom dolasku novog hrvatskog premijera u Srbiju otkad je na čelu vlade, ali i da će posjet imati radni karakter. 

U izvješćima se naglašava očekivanje da će susret Dačića i Milanovića pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, ali se ne prognoziraju posebno visoki dometi današnjeg sastanka, budući su odnosi dviju zemalja posljednjih više od pola godinu u zastoju. 

Naglašava se da do posjeta dolazi na inicijativu hrvatskog premijera, a kao teme razgovora navode se ekonomska, bilateralna i regionalna suradnje, te dogovori o suradnji na putu prema Europskoj uniji (EU). Međutim, mediji ostavljaju otvorenom i mogućnost da se ovaj susret iskoristiti "za raspravu i o teškim temama iz ratne prošlosti: međusobnim tužbama za genocid, nestalima, imovini".

16.01.2013. 14:49:00
http://metro-portal.hr/milanovic-u-beogradu-s-dacicem/76007/