Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2015. 08:01:00
MA DA?!

Milanović i Vlada udaraju po MOL-u

U duhu predizborne kampanje koja je očito počela, nakon banaka i franka meta je MOL koji želi zatvoriti rafinerije u Sisku i Rijeci

Nije se valjda Milanović probudio?
Nije se valjda Milanović probudio? (Arhiva)

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u dva pisma čije kopije u srijedu donose mediji, od Uprave i Nadzornog odbora Ine traži objašnjenja zastoja ulaganja u Rafineriju nafte Rijeka te planova kompanije odnosno MOL-a u vezi Rafinerije nafte Sisak i upozorava na neusklađenost izbora izvršnih direktora s hrvatskim zakonima.

Takvi postupci, po Vrdoljakovoj ocjeni, štite samo interese MOL-a i tretiraju Inu kao MOL-ovu podružnicu, a zanemaruju interese Ine i hrvatske države.

Vrdoljak traži objašnjenje zašto nisu potpisani ugovori koji bi osigurali nastavak modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, a upozorava i da trenutno ne postoji razrađena alternativa postojećoj preradi domaće nafte u Rafineriji nafte Sisak.

Postavlja i pitanje gdje bi se prerađivala domaća nafta ako bi Sisak bio zatvoren, napominjući da je za Inu neprihvatljiva prodaja sirove nafte u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, jer bi Ina tako napustila svoje poslovne procese i prepustila ih drugim kompanijama u okruženju. Stoga moli da mu se dostave analize svih mogućih opcija što bi Ina učinila s domaćom naftom ako sisačka rafinerija ne bi radila.

Vrdoljak traži i dodatna objašnjenja u vezi rafinerije u Sisku: detaljnu analizu profitabilnosti s obzirom da proizvodi isključivo domaću naftu, objašnjenje pojma "prestanak prerade u Rafineriji nafte Sisak", detaljnu ekonomsku analizu mogućeg otvaranja logističkog centra u Sisku itd.

Ministar naglašava kako prilikom razmatranja gašenja sisačke rafinerije nije uzeta u obzir Strategija energetskog razvoja Hrvatske i Zakon o energiji.

22.01.2015. 08:01:00
http://metro-portal.hr/milanovic-i-vlada-udaraju-po-mol-u/89706/