Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 15:10:45
SPORNO PITANJE

Milanović i Šeks: Nastavljamo razgovor o glasovanju dijaspore

Pozivamo ponovno za stol s kojeg je HDZ otišao prije nekoliko mjeseci. Ovo je naprosto poziv na razgovor, izjavio je Zoran Milanović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks najavili su danas nastavak razgovora između vladajućih i oporbe oko jedine preostale neusuglašene točke vezane uz promjene Ustava, one o glasovanju hrvatskih državljana izvan Hrvatske.

"Dogovora nema bez razgovora", izjavio je Milanović novinarima nakon završetka saborske sjednice. Naglasio je da SDP traži moderno rješenje za europsku Hrvatsku, civilizacijski iskorak i transparentnu provedbu izbora izvan Hrvatske.

Protivljenje oporbe Odluci o pristupanju promjenama Ustava Milanović je obrazložio time da SDP, HNS, IDS i HSU inzistiraju na tome da se iskoristi prilika i "jedno traumatično pitanje po prvi put u 20 godina riješi na način koji će manje-više odgovarati svima".

"Moj govor u Saboru bio je govor razuma, da si ne bih laskao, to je bio govor pomirbe i dijaloga", poručio je Milanović. "Pozivamo ponovno za stol s kojeg je HDZ otišao prije nekoliko mjeseci. Ovo je naprosto poziv na razgovor. Dogovora nema bez razgovora", dodao je.

Novinari su Šeksa pitali kada se misli odazvati oporbenom pozivu za nastavak razgovora, koji je odgovorio kako vjeruje da će se to dogoditi već idući tjedan, te da će se u razgovorima iznaći kompromisno rješenje.

Šeks je voljan prihvatiti ponudu predsjednika države Ive Josipovića da posreduje između vladajućih i oporbe u pokušaju da se nađe kompromis oko glasovanja tzv. dijaspore.

"Predsjednik Josipović ponudio je svoju uslugu dobre volje i nadam se da će se glavni igrači njegovom pozivu i odazvati. Uvjeren sam u to da ćemo i taj jedan jedini preostali prijepor riješiti kompromisno, na zadovoljstvo svih građana Hrvatske", poručio je Šeks.

Novinare je zanimalo i koja je njegova, odnosno HDZ-ova zadnja ponuda SDP-u koji i dalje ustraje u stavu da bi se u inozemstvu trebalo glasovati u diplomatskim predstavništvima i konzulatima.

Šeks je rekao kako bi u ovom trenutku bilo "netaktično" otkrivati ponude, ali i istaknuo kako je HDZ i dalje stava da bi se pitanje glasovanja izvan Hrvatske trebalo rješavati izbornim zakonom, a ne Ustavom.

"Da se u tom zakonu jednostavno postigne jedan aranžman kojim će se jamčiti kompromis oko broja biračkih mjesta, ne samo u konzulatima i diplomatskim predstavništvima, nego još jedan poseban broj koji predlaže i predsjednik Josipović", kazao je.

Šeks je naglasio kako je "još dalek put koji treba prevaliti do donošenja konačne odluke o promjeni Ustava", a upitan kada očekuje da će se ta konačna odluka i donijeti, odgovorio je da bi to po optimističnoj verziji moglo biti do sredine srpnja, a po manje optimističnoj sredinom rujna. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 15:10:45
http://metro-portal.hr/milanovic-i-seks-nastavljamo-razgovor-o-glasovanju-dijaspore/39032/