Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 18:22:28
NEMA VIŠE AUTOKRACIJE

Milan Bandić više neće sam odlučivati o cijenama komunalnih usluga

Proširena Skuština Zagrebačkog holdinga od danas je obvezala Upravu da se za svaku djelatnost s gradom načini jasan i precizan ugovor o svim obvezama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX )
Skupština Zagrebačkog holdinga od danas više nema jednog nego 11 članova. Na osnivačkoj skupštini, na kojoj nije bio predsjednik Skupštine i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, između 10 novih članova za zamjenika predsjednika izabran je Miran Martinac.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice, Martinac je istaknuo da je jednoglasno prihvaćen plan poslovanja Zagrebačkog holdinga za 2010. godinu, a predsjednik Uprave Ivo Čović je rekao kako očekuju da će Zagrebački holding prošlu godinu završiti s oko milijun kuna dobiti.

"Plan poslovanja Zagrebačkog holdinga za 2010. usvojen je s napomenom da se do kraja siječnja donese plan investicija te se još jednom sveobuhvatno izanalizira plan poslovanja", rekao je Martinac. Odgovarajući na pitanje novinara predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović je rekao kako, po sadašnjim podacima, očekuju da će prošlu godinu završiti s oko milijun kuna dobiti.

Napomenuo je da je proširena skupština danas Upravu obvezala da se za svaku komunalnu ili neku drugu djelatnost s gradom načini ugovor koji definira koju uslugu Zagrebački holding pruža gradu, kako i po kojim uvjetima. Istaknuo je da određeni dio problema proistječe iz činjenice da neke stvari nisu dovoljno dobro precizirane, tj. nisu ugovorene. Kao primjer je naveo odluku o smanjenju cijena parkiranja u Zagrebu, što nije bilo planirano.

"Sada smo u situaciji da nakon tri do četiri dana poslovanja u ovoj godini imamo situaciju da će cijene parkinga biti snižene, na što mi prilikom izrade plana nismo mogli računati", rekao je Čović. Istaknuo je da grad Zagrebačkom holdingu službeno nije dostavio prijedlog projekata, što je razlog zbog kojega taj holding nije završio plan investicija.

Član Skupštine Zagrebačkog holdinga i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem podsjetio je da je odlukom Ministarstva uprave od 17. prosinca 2009. potvrđeno da Gradska skupština ima pravo odlučivati tko će sjediti u Skupštini trgovačkog društva Zagrebačkog holdinga. Istaknuo je kako je Skupština danas odlučila i da se ubrzo preciziraju odnosi između Zagrebačkog holdinga i grada Zagreba.

"Zbog tih neusklađenih odnosa u poslovanju i formuliranja politike grada između Holdinga i gradonačelnika Bandića, mi danas imamo stanje kakvo imamo", rekao je Boris Šprem.

Na upit o smanjenju cijena parkiranja Šprem je odgovorio kako misli da "za to ima još više prostora nego što su sada smanjene", ali to nije dobro raditi bez analiza. Ustvrdio je da je ta odluka "u funkciji Bandićeve predizborne kampanje" te kako se "o tom pitanju nije htjelo izići u susret zagrebačkoj Gradskoj skupštini, koja traži da se napravi sveobuhvatna analiza o politici parkiranja u Zagrebu".

Na upit u čijoj su ovlasti cijene komunalnih usluga Čović je odgovorio da su sve one u ovlasti gradonačelnika.

"Problem je ako do promjena cijena, na više ili na niže, dolazi bez odgovarajućih nužnih konzultacija s Upravom Zagrebačkog holdinga. Svaka promjena mora biti motivirana poslovnim razlozima", rekao je Čović. (hina/metro-portal)

07.01.2010. 18:22:28
http://metro-portal.hr/milan-bandic-vise-nece-sam-odlucivati-o-cijenama-komunalnih-usluga/30196/