Metro-portal.hr

objavljeno 02.10.2009. 15:07:47
dnevni red

Mijenjat će se Ustav Republike Hrvatske

Prijedlog promjene između ostalog predviđa i ugrađivanje instituta nezastarjevanja kriminalnih djela u pretvorbi i privatizaciji

(Wikipedia)
Hrvatski sabor danas je u dnevni red aktualne sjednice uvrstio Vladin prijedlog promjene Ustava RH, a o njemu će raspravljati u nastavku zasjedanja 14. listopada.

Sabor je u dnevni red uvrstio Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava RH s prijedlogom nacrta promjene Ustava, što je u Sabornici bilo popraćeno pljeskom zastupnika.

Vlada je taj prijedlog jučer uputila u saborsku proceduru, a njime bi se u Ustav ugradio institut nezastarjevanja kaznenih djela počinjenih u pretvorbi i privatizaciji, Bošnjaci i Slovenci bili bi vraćeni u preambulu Ustava, a donijele bi se i promjene vezane uz završetak pregovora i pristupanje Hrvatske EU.

Sabor je izmijenio Zakon o osnovici plaće u javnim službama te odredio da će se osnovica ubuduće utvrđivati kolektivnim ugovorom. Ukoliko Vlada i sindikati ne postignu sporazum do donošenja proračuna za narednu godinu, osnovicu bi utvrđivala Vlada.

Donesen je Zakon o reguliranim profesijama i priznanju inozemnih stručnih kvalifikacija, kojim se uređuju minimalni uvjeti osposobljavanja za doktora medicine, doktora dentalne medicine, medicinskih sestara, primalja, magistara farmacije, veterinara i arhitekata.

Sabor je izmijenio Zakon o prometu u cestovnom prijevozu, po kojemu autotaksi prijevoznicima za djelatnost više neće trebati koncesija, nego dozvola, te donio Zakon o kombiniranom prometu, s ciljem preusmjeravanja na ekološki prihvatljivije oblike prometa, prvenstveno na željeznički. Izmijenjen je i Zakon o javnim cestama, a donesen Zakon o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka.

Izmjene je doživio i Zakon o službi u Oružanim snagama, kojim se ukida topli obrok za djelatne vojne osobe u MORH-u, Glavnom stožeru i Vojnom učilištu.

Sabor je Vlahu Bogišića imenovao članom Upravnog vijeća Hine, a Izvješće o radu Upravnog vijeća nacionalne novinske agencije primio je na znanje.

Na znanje je primio i Izvješće Programskog vijeća HRT-a o promicanju svijesti o ravnopravnosti spolova u programima radija i televizije.

Zastupnici su prihvatili izvješća o izvršenju državnog proračuna u prvom polugodištu ove godine, o učincima Zakona o suzbijanju diskriminacije, o radu HAMAG-a i HERA-e te Odbora za predstavke i pritužbe.

U drugo čitanje upućeni su prijedlozi zakona o državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave te o agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a na prijedlog Odbora za zdravstvo donesena je Rezolucija o zloćudnim tumorima.

Sabor je zaključio današnje i ovotjedno zasjedanje. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 15:07:47
http://metro-portal.hr/mijenjat-ce-se-ustav-republike-hrvatske/23465/