Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2011. 21:15:00
NATO:

Mijenja se svjetski poredak, Europljanima će trebati oružje

Glavni tajnik NATO-a pozvao je Europljane da se ne razoružaju jer se u svijetu "pomiču tektonske ploče"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je Europljane da "pametno" troše za obranu kako bi se mogli sučeliti s promjenom svjetskog poretka, prenosi Hina. "Dok vam ovo govorim, događaji u Egiptu, Tunisu i drugdje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi nižu se jedan za drugim i ne znamo kako će se sve završiti", rekao je uoči 47. konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

Glavni tajnik je nakon govora rekao novinarima da je "užasnut nasiljem u Egiptu", odbijajući svaku mogućnost "upletanja". "Tektonske ploče se pomiču. Nije posrijedi samo gospodarstvo, već svjetski poredak", dodao je.

Europske zemlje NATO-a, ocijenio je, mogle bi se previše razoružati zbog proračunske krize, zbog čega bi mogle postati "nesposobne da zaštite vlastitu sigurnost". "U ove dvije godine, vojni izdatci europskih zemalja u NATO-u smanjili su se za oko 45 milijarda dolara, što je godišnji vojni proračun Njemačke", istaknuo je.

Rasmussen je kritizirao neke u Europi koji "predlažu podjelu rada" između SAD-a koji bi se brinuo za vojne snage i njegovih europskih saveznika koji bi se usredotočili na pitanja poput izgradnje pravne države.

"Mislim da je taj prijedlog u najmanju ruku naivan, a na koncu i poguban, jer ne odgovara sve složenijim sigurnosnim prilikama", kazao je. Podsjetio je da je, "po neovisnom znanstvenom institutu SIPRI-ju iz Stockholma, Kina u zadnjih deset godina utrostručila svoj vojni proračun, a Indija ga je povećala za 60 posto".

Usto se, kako se SAD ne bi udaljio od europskih saveznika, zauzeo za "pametnu obranu" koja će "jamčiti veću sigurnost za manje novca", zahvaljujući pojačanoj suradnji među Europljanima.

04.02.2011. 21:15:00
http://metro-portal.hr/mijenja-se-svjetski-poredak-europljanima-ce-trebati-oruzje/54970/