Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2022. 16:01:00
MIGRANTI

Migrantska kriza se zaoštrava

U svjetlu nove francusko-talijanske kontroverze oko migranata, Bruxelles se kani boriti protiv ilegalne migracije na središnjem Mediteranu novim akcijskim planom

Problemi se samo gomilaju
Problemi se samo gomilaju (Arhiva)

Humanitarni brod Ocean Viking s 234 migranata uključujući 57 djece plutao je gotovo tri tjedna u međunarodnim vodama. Naposljetku je brod pod norveškom zastavom, kojim je upravljala francuska nevladina organizacija SOS Méditerranée, preusmjeren prema Toulonu u Francuskoj jer mu Rim nije dopustio pristup u talijanske luke.

Incident je izazvao diplomatski spor između Italije i Francuske.

- Moramo imati na umu da velika većina ljudi koji danas stižu tom srednjomediteranskom rutom ne treba međunarodnu zaštitu, rekla je europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

- Mnogi od tih migranata bili su pretežito iz Egipta, Tunisa i Bangladeša i željeli su se zaposliti u EU-u, dodala je.

Unija već godinama pokušava postići dogovor o tome kako raspodijeliti migrante i tražitelje azila. Prošli tjedan Europska komisija iznijela je Akcijski plan za središnji Mediteran, predloživši niz mjera za rješavanje izazova na toj ruti.

Akcijski plan ima za cilj suzbijanje ilegalne migracije na Sredozemnom moru i jačanje solidarnosti i odgovornosti država članica EU-a. Suradnja sa zemljama podrijetla migranata i tranzitnim zemljama treba biti intenzivirana, iregularne i nesigurne migracije treba obeshrabrivati te predložiti rješenja na području potraga i spašavanja migranata.

Komisija je najavila da će slični akcijski planovi biti pripremljeni za migracijske rute na istočnom Mediteranu i zapadnom Balkanu.

Prema povjerenici Johansson, akcijskim se planom želi i ubrzati primjenu mehanizma solidarnosti, koji je u lipnju ove godine dogovorilo 19 država članica EU-a.

Prema tom dogovoru, članice trebaju preuzeti 8000 izbjeglica spašenih na plažama ili kod mediteranskih obala južnih država članica.

No spor između Francuske i Italije već ugrožava taj dogovor. Nova desničarska vlada u Rimu radije uopće ne bi dopustila privatnim spasilačkim brodovima s migrantima da pristanu u talijanske luke.

Pariz je na to poručio da neće primiti 3500 migranata iz Italije i pozvao je druge članice EU-a da suspendiraju sudjelovanje u europskom mehanizmu relokacije migranata i da usvoje slične mjere. 

04.12.2022. 16:01:00
http://metro-portal.hr/migrantska-kriza-se-zaostrava/140269/