Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2009. 11:21:18
poor bill

I moćnom Microsoftu padaju prihodi

Microsoft zabilježio prvi pad prihoda u tromjesečju u 23 godine

(Corbis)

Microsoft je u četvrtak izvijestio o padu prihoda u proteklom tromjesečju, prvi puta u protekle 23 godine odnosno otkad su njegove dionice izlistane na burzi.

Ulagači su ipak dali podršku najvećoj svjetskoj softverskoj kompaniji, što je povećalo cijenu Microsoftove dionice u trgovini nakon zatvaranja burze budući da su agresivne mjere rezanja troškova očuvale profitabilnost.

Kompanija sa sjedištem u Seattleu priopćila je da su joj prihodi u posljednjem fiskalnom tromjesečju koje završava krajem ožujka pali za šest posto, na 13,7 milijardi dolara, u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Dobit od tri milijarde dolara predstavlja pad od 32 posto u odnosu na 4,4 milijarde dolara zarađenih u istom tromjesečju prethodne godine.

Kompanija je snažno pogođena padom osobne potrošnje, budući da ljudi odgađaju ili odustaju od kupovine novih kompjutera. Prodaja Microsoftovog Windows operativnog sustava smanjena je drugi put u povijesti kompanije, no Microsoft je kazao da uočava znakove da je najgore razdoblje možda završeno.

"Budući da su tržišni uvjeti ostali slabi tijekom tromjesečja, zadovoljan sam organizatorskim mogućnostima ublažavanja pritisaka na prihode uz pomoć brze primjene inicijativa za smanjenje troškova", kazao je financijski čelnik Microsofta Chris Liddell u priopćenju.

"Očekujemo da će se slabi uvjeti nastaviti još najmanje tijekom idućeg tromjesečja", dodao je. (hina/metro-portal)

24.04.2009. 11:21:18
http://metro-portal.hr/microsoft-suocen-s-padom-prihoda/16971/