Metro-portal.hr

objavljeno 03.03.2010. 12:01:20
HUMAN-COMPUTER INTERACTION

Microsoft: Koristit ćemo vlastitu kožu kao 'touchscreen'

Skinput, kako ga nazivaju stučnjaci, na kožu projicira interaktivni ekran s opcijama za upravljanje glazbenim napravama, iPodom pa čak i računalom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.chrisharrison.net)

Dosta vam je toga da su vam omiljeni 'gadgeti' s ekranima osjetljivim na dodir sve manje, sve uži, sve teži za tipkanje? Ako je odgovor potvrdan, obradovat će vas činjenica da istraživači nisu mirovali i da su došli do potencijalnog rješenja - uskoro biste umjesto po ekranima napravica mogli tipkati po vlastitoj ruci!

Istraživači iz  Microsofta i Sveučilišta Carnegie Mellon zajedničkim snagama rade na razvijanju naprave koja se stavlja na ruku a projicira izbornik s opcijama izravno na vašu kožu. Oni su kombinirali mini-projektor (koji projicira interaktivno sučelje) sa sofisticiranim senzorima koji javljaju koji dio tijela se pritišće, odnosno na kojem dijelu ruke se tipka.

Skinput, kako su ga nazvali istraživači, može se koristiti za upravljanje glazbenih uređaja, za igranje jednostavnih igrica poput Tetrisa, za obavljanje telefonskih poziva te za pregledavanje jednostavnijih pretraživačkih sustava. Dakle, naprava pretvara vašu ruku u 'touchscreen' na način da prikuplja različite ultra-niske zvučne signale koji se proizvode dok tipkate po koži.

Različita područja kože različita su i u akustičkom smislu zbog gustoće kostiju i filtrirajućeg efekta kojeg proizvode zglobovi i meko tkivo. Prototip Skinputa služi se Bluetooth tehnologijom za prenošenje naredbi u uređaj koji se kontrolira - mobitel, iPod ili čak računalo. Chris Harrison, Desney Tan i Dan Morris, pišući izvješće za Microsoftov istraživači odjel navode kako na našu kožu nitko nije gledao kao nešto što bi moglo poslužiti kao površina za unos naredbi, površina koju neprestano nosimo sa sobom.

„Osim toga, propriocepcija - osjećaj o našoj vlastitoj konfiguraciji tijela u trodimenzionalnom prostoru - omogućuje nam da budemo u preciznoj interakciji s našim tijelima bez gledanja", kažu stručnjaci. Senzori kupe dvije vrste akustičkih signala - transverzalne valove koji nastaju tipkanjem po koži i longitudinalne valove koji putuju preko mekog tkiva do kostiju ruke.

Zasad zvučni senzor može detektirati pet različitih lokacija na koži s točnošću od 95,5 posto, što je sasvim dovoljno za mnoge aplikacije brojnih 'smartphonea'. Dvadesetak volontera koji su testirali sustav tvrde kao je Skinput sasvim jednostavan za korištenje, čak i dok se hoda ili trči. Istraživači planiraju predstaviti ovaj sustav u travnju na skupu Computer-Human Interaction u Atlanti u Georgiji.

03.03.2010. 12:01:20
http://metro-portal.hr/microsoft-koristit-cemo-vlastitu-kozu-kao-touchscreen/34499/