Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2013. 17:01:00
ČESTITKE!!

Mick Jagger slavi 70. rođendan

Kako izgleda životni put pjevača „Roling Stonesa“, pročitajte u osvrtu na najvažnije postaje u njegovoj karijeri

Mick Jagger, vitez i buntovnik, rocker i ljubavnik
Mick Jagger, vitez i buntovnik, rocker i ljubavnik (Arhiva)

Legende kažu da su se Mick Jagger i Keith Richards sreli na željezničkoj stanici u Dartfordu, u okrugu Kent. Bilo je to 1961. godine - Mick je imao 18, a Keith 17 godina. Jagger je sa sobom imao gramofonske ploče, pa su započeli razgovor o glazbi.

Već slijedeće, 1962. godine, pojavio se band „The Rolling Stones". Doduše, Jagger i Richards već su se poznavali - obojica su iz Dartforda, a uz to su išli u istu osnovnu školu. "Na početku smo bili blues-glazbenici koji su svirali za studente", prisjeća se Jagger.

To se brzo promijenilo. Stonesi su pronašli vlastiti zvuk, a Jaggerova karizma na pozornici, zajedno sa jedinstvenim rifovima Keitha Richardsa, dala je bandu nešto neponovljivo. Status loših dečki bio je zacementiran za sva vremena kada je Mick Jagger, zajedno s kolegama iz banda, Brianom Jonesom i Billom Wymanom uhvaćen kako mokri uza zid benzinske pumpe.

Te 1965. članovi banda su kažnjeni zbog remećenja javnog reda i mira. Ubrzo zatim, pjesma „I can get no satisfaction" koju su zajednički napisali Jagger i Keith Richards postala je himna cijele generacije.

Buntovnik ili biznismen

Imidž „Stonesa" publika je odlično prihvatila. Uostalom, bio je to dobar poslovan potez, jer su Beatlesi već zauzeli mjesto dobrih dečki na britanskoj glazbenoj sceni. Za imidž buntovnika zaslužan je dobrim dijelom upravo Mick Jagger. On je u bandu istovremeno slovio i za dobrog stratega i karizmatičnog pjevača kojeg nije bilo briga za društvene norme.

Koliko je u njegovom buntovništvu bilo glume? Na to pitanje vjerojatno ni on sam ne zna odgovor. „Ne vjerujem da smo se smatrali buntovnicima. Bili smo tinejdžeri koji su u to vrijeme pratili trendove", kaže on.

Band je u Njemačku prvi put došao 1965. godine. Publika je na njihovom prvom nastupu u Münsteru reagirala euforično, a koncert u Berlinu završen je sukobom publike i policije koji je trajao satima - policajci su morali upotrijebiti i vodene topove.

Preljubnik i vitez

Privatni život Micka Jaggera bio je podjednako buran kao i njegova glazbena karijera. Sa pjevačicom i književnicom Marshom Hunt dobio je izvanbračnu kćer Karis, 1970. godine. Oženio se godinu dana kasnije, ali Biancom Perez Morenom, glumicom i manekenkom, danas aktivisticom za ljudska prava.

Taj je brak završio 1979, razvodom koji je Jaggera navodno koštao 2,5 milijuna dolara, a razlog je bio preljub. Poznati rocker još se prije razvoda počeo viđati s manekenkom Jerry Hall. S njom je bio u vezi u osamdesetima, a vjenčali su se 1990. I taj brak je 1999. godine okončan, opet zbog preljuba. Sve zajedno, Jagger ima sedmero djece sa četiri žene.

Michael Philip Jagger je 2003. godine dobio titulu viteza - britanski princ Charles ga je odlikovao zbog „doprinosa modernoj glazbi". A Stonesi i sir Jagger i dalje ne posustaju. Bend je ponovno na turneji.

Doduše, u prvom planu više nije imidž buntovnika, već međunarodnih glazbenih zvijezda, a cijene karata kreću se između 255 i 1995 eura. Mick je energičan na sceni i sa punih 70 godina, a i njegov prijatelj Keith Richards odlučan je da svira i dalje. "Zašto bih prestao raditi ono što volim? Meni ne treba mirovina", rekao je Keith jednom prilikom

Piše: J. Brendel/D. Janjević/DW
26.07.2013. 17:01:00
http://metro-portal.hr/mick-jagger-slavi-70-rodjendan/79499/