Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2010. 04:30:00
IZLOŽBA

Michelangelo u bečkoj Albertini

Michelangelo - crteži genija naslov je izložbe otvorene u četvrtak navečer u bečkom muzeju Albertina.

Michelangelo Buonarotti u Albertini
Michelangelo Buonarotti u Albertini (Wikipedia)

Izloženo je oko 110 majstorskih radova: crteža, skica i studija talijanskog renesansnog umjetnika Michelangela Buonarottija (1475. do 1564.). "Izloženi majstorski umjetnički radovi daju uvid u sveobuhvatni stvaralački opus velikoga genija talijanske renesanse", rekao je prigodom otvorenja direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder, ocijenivši je "kao vrhunac izložbi u Albertini". Riječ je o najvećoj izložbi Michelangelovih djela u posljednjih 20 godina.

Iako su crteži stari oko petsto godina djeluju sasvim moderno u prikazu svakoga detalja ljudskog tijela, napetog mišića, pokreta, koji zrače snagom i velikom energijom - monumentalnošću i heroizmom, rekao je direktor Schroeder. Izlošci su postavljeni kronološki, a poseban prostor u Albertini posvećen je i skicama za Michelangelove freske u Sikstinskoj kapeli.

Pripreme za izložbu su trajale tri godine, a izložba prikazuje najbolja i najznačajnija od oko 600 Michelangelovih sačuvanih radova, rekao je kustos izložbe Achim Gnann.

Izlošci su posuđeni iz tridesetak muzeja i privatnih zbirki diljem svijeta, a osam crteža je iz fundusa bečkoga muzeja Albertine.

Izloža je otvorena do 9. siječnja 2011. a osiguranje iznosi milijardu i pol eura. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 04:30:00
http://metro-portal.hr/michelangelo-u-beckoj-albertini/49407/