Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2008. 11:21:00
METRO PANEL ISTRAŽUJE

Metro anketa: Hrvati rado pričaju o seksu

Živimo u državi u kojoj intimni odnos nije tema o kojoj se šuti

Fotografija vijesti

Istraživanja su jednoglasna - imali oni 20, 30 ili 50 godina, omiljena tema muškaraca i žena diljem svijeta na svim druženjima je seks. Ništa čudno, seks je lijepa i prirodna stvar i bolje da ljudi razgovaraju o njemu nego o ubojstvima ili ratovima. No, ista istraživanja također donose i alarmantne podatke vezane uz temu seksualnih odnosa. Naime, više od polovice ispitanika izjavilo je da o svom seksulanom životu radije razgovara s nepoznatim osobama, a s partnerom katkad ili gotovo nikada.

U čemu je problem? Jesmo li još uvijek, bez obzira na vrijeme u kojem živimo, a u kojem doslovno susrećemo seks na svakom koraku, sramežljivi kada trebamo ispričati vlastito iskustvo ili prokomentirati neki članak takve vrste? Tragajući za tim odgovorom, ali i za drugima koji su povezani sa seksom, odlučili smo osmisliti anketu i staviti je na naš Metro Panel, kako bismo i čitateljima Metro Expressa omogućili da se izjasne o, bez sumnje, najzanimljivijoj temi kroz povijest.

Uvijek razgovor

Rezultati su nas, blago rečeno, iznenadili. Naime, čini se kako Hrvati, za razliku od primjerice Amerikanaca ili Nijemaca, nemaju problema s razglabanjem o seksu, a on im je uz povjerenje i najbitniji u vezi. Tako njih 67,9 posto smatra kako je seks presudan za dobru vezu, dok njih 32,1 posto smatra da on i nije tako važna stvar u intimnom odnosu dvoje ljudi. Nadalje, kada je riječ o otvorenom razgovoru s partnerom o zajedničkom seksulanom životu, 85,2 posto ispitanika odgovorilo je da često sa svojim boljim polovicama razgovara o zajedničkom seksu te da takav razgovor poboljšava seksualni odnos i vezu općenito. Njih 11,2 posto rijetko razgovara o tome jer im je je neugodno razgovarati s partnerom o takvim temama, dok tek 3,6 posto anketiranih uopće ne voli razgovarati s partnerom o  seksu.

Dr. Marty Klein, ugledni seksualni terapeut, u svojoj brošuri ‘Otvoreno o seksu’ na duhovit i pristupačan način upoznaje nas s psihološkom stranom seksa.

- Seksualni čin je opterećen svim onim stvarima koje su sastavni dio našega života. Sve što vam je na taj dan izvor stresa utječe na spolnu želju i može biti razlogom nerealnih želja. Seks nije samo penetracija nego cjelokupan odnos s partnerom, to je razgovor o željama, šaptanje, maženje, uživanje u trenutku. Počinje već onog trenutka kada par šeće plažom ili gradom i drži se za ruke, kaže Klein, a novinarka Zrinki Kiš iz nezvisnih internet novina Dayline.info dodaje  kako iako se čini da su svi i svugdje zaokupljeni seksom, u seksu je ipak više problema nego užitka. S vremenom su nezadovoljni muškarci, nezadovoljne žene.

Partneri ne razgovaraju o svom životu uopće, a posebice ne o intimnim trenucima ili teškoćama - kaže Kiš dodajući kako je najvažniji u dijagnosticiranju i liječenju seksualnih problema samo i isključivo razgovor. ‘Uostalom, sami znate koliko je ratova vođeno, gradova porušeno, brakova razvrgnuto jer se nije - razgovaralo.’ Ako je, pak, vaš seksualni život savršen, to se sigurno odnosi na vašeg susjeda ili prijatelja - zaključuje Kiš.

Seksualni roboti

A upravo je, ako je suditi po rezultatima naše ankete, seksulani život Hrvata savršen ili barem blizu savršenstva. Njih 45,5 posto kaže kako su jako zadovoljni svojim seksulanim životom, 27,4 posto smatra da bi bilo bolje da se događa češće, 18,8 posto trenutno nije zadovoljno s istim, a 8,3 posto je zaboravilo što je to seks. Osim navdenih odgovora, posebno nas je iznenadio i odgovor na pitanje ‘Što mislite, je li teže razgovarati o seksu nego o o ljubavi?’

Čak 53,4 posto ispitanika u anketi Metro Panela smatra kako nije teže razgovarati o seksu, 32,1 posto smatra da je teže razgovarati o seksu jer je riječ o intimnoj temi, 8,3 posto također misli da je teže razgovarati o seksu jer često nailaze na nerazumijevanje partnera, dok ih čak 13,4 posto kaže da im je teže razgovarati o ljubavi. Postaju li Hrvati i Hrvatice emocionalni invalidi i seksualni roboti? Ili smo jednostavno samo seksulano otvorena nacija?

I Vi možete postati dio Metro-panela

18.03.2008. 11:21:00
http://metro-portal.hr/metro-anketa-hrvati-rado-pricaju-o-seksu/4472/