Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2023. 20:10:00
SAVJETI

Metoda kojom ćete sigurno zaspati kao beba

Ne ide vam san na oči? E pa, trebalo bi napraviti nešto drugačije, slažete li se? Evo savjeta kako zaspati bez problema

Ovako ćete zaspati bez problema
Ovako ćete zaspati bez problema (Arhiva)

Ako imate problema sa spavanjem i ne možete lako utoniti u san, trebali biste isprobati metodu disanja 4-7-8 koja vam može u tome pomoći.

Metodu je razvio Andrew Weil, profesor medicine i javnog zdravlja, a ona proizlazi iz drevne jogijske tradicije pranayame koja se odnosi na praksu svjesnog kontroliranja daha te uključuje mnogo različitih obrazaca i tehnika disanja.

Kako se radi?

Metodu 4-7-8 možete prakticirati bilo gdje i bilo kada - dok ležite u krevetu i pokušavate se uspavati, dok ste nemirni i nervozni prije važnog sastanka ili ispita ili za vrijeme napetog razgovora tijelom večere.

Evo kako prakticirati:

1. Udahnite kroz nos brojeći do četiri.

2. Zadržite dah na vrhu udisaja brojeći do sedam.

3. Izdahnite kroz stisnute usne brojeći do osam.

Psihoterapeutkinja Suzanne Bergmann preporučuje ponavljanje ovog ciklusa četiri puta za početak.

"Pauza između udisaja omogućuje više usredotočenosti na usporavanje daha, a istovremeno osigurava da su izdisaj i udisaj potpuni", kaže Bergmann i objašnjava da produljeni izdisaj omogućuje da ispraznite pluća više nego prirodnim izdahom, a tako zapravo vaše tijelo uzme više kisika pri sljedećem udisaju.

Ako ne pauzirate, mogli biste se uhvatiti da prebrzo dišete ili hiperventilirate, dodaje ona i kaže da bi vam u početku moglo biti neugodno.

19.03.2023. 20:10:00
http://metro-portal.hr/metoda-kojom-cete-sigurno-zaspati-kao-beba/141625/