Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2011. 13:26:51
PREVENCIJA

Meteorolozi imaju novi alat za predviđanje mjesta odrona i klizišta

Ako stručnjaci uspiju nekoliko dana unaprijed predvidjeti koliko će kiše pasti na nekom području, to znači da će se lokalne vlasti i vlada moći obavijestiti o potencijalnim opasnostima od odrona

Odron tla u Kini
Odron tla u Kini (Getty Images)

Prirodne katastrofe udaraju kad to najmanje očekujemo, a karakterizira ih neviđena moć razaranja, pustošenja i sposobnost ometanja svakodnevnog života ljudi. Međutim, meteorolozi su uspjeli razviti novi sofisticirani alat uz pomoć kojega bismo mogli minimalizirati broj žrtava i razinu štete.

Lance Leslie i Diandong Ren, stručnjaci za područje istraživanja protoka geofluida sa Sveučilišta Curtin, svu svoju pozornost usmjerili su na klimatske promjene i njihov učinak kroz promatranje specifičnih klimatskih i vremenskih modela, piše u Časopisu za klimu (Journal of Climate).

„Naše procjena o stopi smanjenja razine ledenjaka pružit će nam potrebne informacije o tome hoće li ili ne količina pitke vode za jednu trećinu svjetske populacije... u kinesko-indijskoj planinskoj regiji ostati na održivoj razini.", kazao je Leslie.

„Možemo proračunati vjerojatnost odrona zemlje uz određivanje pragova padalina tijekom kišnih oluja za bilo koje područje na planetu", dodao je Leslie, a stoji u priopćenju Sveučilišta. Drugim riječima, ako stručnjaci uspiju nekoliko dana unaprijed predvidjeti koliko će kiše pasti na nekom području, to znači da će se lokalne vlasti i vlada moći obavijestiti o potencijalnim opasnostima od odrona. Leslie je kazao da je njegovo istraživanje obuhvatilo i problem topljenja ledenjaka i toga kako će to utjecati na ostatak svijeta. Povećanje razine mora može ozbiljno utjecati na niska i obično gusto naseljena priobalna područja, a taj utjecaj možemo preciznije odrediti prateći stopu topljenja ledenjaka s Greenlanda, rekao je Leslie.

18.04.2011. 13:26:51
http://metro-portal.hr/meteorolozi-imaju-novi-alat-za-predvidjanje-mjesta-odrona-i-klizista/57855/