Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2010. 23:46:06
ŠKAKLJIVO PITANJE

Mesićev posjet Kosovu izazvao negativne reakcije u Srbiji

Političari iz Srbije ocijenili su kako predsjednik Hrvatske pogoršava odnose sa Srbijom dok im on odgovara da bi ih rado vidio na Kosovu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)

Posjetu predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića Kosovu beogradski mediji u petak su ukazali iznimnu pozornost, a taj potez hrvatskog predsjednika negativno su ocijenili srbijanski politički dužnosnici.

Predsjedniku Hrvatske je, prenose mediji u Beogradu, pred Skupštinom Kosova u Prištini priređen doček s najvišim počastima, svečaniji nego bilo kojem drugom državniku iz regije.

Reagirajući na posjet hrvatskog predsjednika Kosovu, srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je to jednom od odluka kojima Mesić kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasljedniku.

Tadić je također osudio odluku predsjednika Mesića da pomiluje bivšeg pripadnika pričuvnog sastava MUP-a Sinišu Rimca ocjenivši je "antieuropskom i anticivilizacijskom gestom koja se ne može ničim opravdati".

Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kazao je za B92 kako nema dileme da posjetom Kosovu predsjednik Hrvatske pogoršava odnose sa Srbijom ali da je dobro što to nije učinio na pravoslavni Božić što bi, po mišljenju Ivanovića, bila otvorena provokacija.

Na posjet Mesića Kosovu, kao i njegovu odluku da pomiluje Rimca, reagirale su i pojedine srbijanske političke stranke, kritizirajući odluku predsjednika Hrvatske. Srpski pokret obnove (SPO) osudio je pomilovanje Rimca te ocijenio neodgovornom odluku hrvatskog predsjednika da posjeti "nelegalno proglašeno neovisno Kosovo".

Mesićev posjet Prištini i smanjenje zatvorske kazne Rimcu također je osudila Srpska napredna stranka (SNS), kao i Srpska radikalna stranka (SRS), koja je ocijenila da bi vlasti u Srbiji trebale primjeniti politiku reciprociteta, prenose mediji.

Predsjednik Mesić je pomilovao Sinišu Rimca, bivšeg pripadnika pričuvnog sastava MUP-a RH kojem je za jednu godinu umanjio osmogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog ubojstva u slučaju "Pakračka poljana".

Građani Kosova očekivali su moj dolazak, a tu su pripadnici hrvatske manjine i kontigent hrvatskih vojnika pa ne vidim razlog zašto bi se predsjednik Srbije Boris Tadić ljutio zbog mog posjeta Kosovu, rekao je u petak u Janjevu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Reagirajući na posjet hrvatskog predsjednika Kosovu, srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je to jednom od odluka kojima Mesić kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasljedniku.

"Ja bih pozdravio da je on sa mnom došao ovdje i da smo se našli s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i građanima koji su nas srdačno dočekali", dodao je Mesić.

Predsjednik Mesić je regairao i na osude pomilovanja Siniše Rimca. "Tadić vrlo dobro zna da se pomilovanje ne daje za ono za što je netko učinio i zašto je osuđen pravomoćno, nego za okolnosti. Budući da Tadić vrlo dobro zna o čemu se radi onda me ne uzbuđuje takva kritika, jer je to za njegove domaće potrebe" rekao je Mesić.

"Nije to oslobađanje izdržavanja kazne nego smanjenje kazne a ako netko ne razumije čemu institut pomilovanja, onda bi bilo dobro da se malo pozabavi sa pravnim stručnjacima i oni će mu to objasniti", dodao je hrvatski predsjednik. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 23:46:06
http://metro-portal.hr/mesicev-posjet-kosovu-izazvao-negativne-reakcije-u-srbiji/30293/