Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2010. 10:20:16
MIROVNE MISIJE

Mesić videolinkom hrvatskim vojnicima poželio sretnu 2010.

Rekao je da je Novu planirao dočekati s našim vojnicima u Afganistanu, ali to nije bilo moguće iz sigurnosnih razloga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić u novogodišnjoj je noći posjetio Zapovjedno-operativno središte u Ministarstvu obrane RH, odakle je putem videolinka sretnu 2010. godinu poželio hrvatskim vojnicima u međunarodnim mirovnim operacijama na Kosovu, Golanu i u Afganistanu.

"Oni su mi referirali što se sada događa, i mislim da je jako dobro da pripadamo zemljama koje još nisu imale žrtava ni u jednoj od ovih misija", izjavio je predsjednik novinarima nakon razgovora s našim vojnicima, koji je bio zatvoren za javnost. Na novinarsko pitanje kako se naši vojnici provode na dočeku, Mesić je rekao da su obavili sve poslove i da sada slave.

Dodao je i kako mu je žao što zbog sigurnosnih razloga nije uspio ovih dana otputovati u Afganistan i, kako je planirao, Novu godinu dočekati s našim vojnicima. Budući da mu mandat istječe 18. veljače, smatra kako još ima vremena da se odazove na poziv afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i posjeti hrvatske vojnike u tamošnjoj mirovnoj misiji.

"Rado bih otišao dolje zbog naših vojnika, njima ipak puno znači da se dođe među njih i razgovara s njima, da im se da podrška za ono što rade na uspostavi mira", rekao je Mesić.

U Ministarstvu obrane predsjedniku Mesiću domaćini su u novogodišnjoj noći bili državni tajnici Mate Rabota i Pjer Šimunović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić, zamjenik načelnika Glavnoga stožera viceadmiral Zdenko Simičić te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac.

Predsjednik je na kraju, na novinarski upit, odbacio špekulacije da general Lucić odlazi iz Glavnoga stožera, istaknuvši kako "ne vidi u čemu je problem, budući da general Lucić obavlja svoje poslove kao i svi drugi na zapovjednim mjestima u sustavu".

A da sustav dobro funkcionira, u to se, kaže, upravo uvjerio u Zapovjedno-operativnom središtu odakle se vidi kako naša vojska svake sekunde kontrolira cjelokupni državni teritorij, što "znači da i načelnik Glavnoga stožera suvereno raspolaže cijelim sustavom". (hina/metro-portal)

01.01.2010. 10:20:16
http://metro-portal.hr/mesic-videolinkom-hrvatskim-vojnicima-cestitao-novu-godinu/29757/