Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2010. 21:33:55
NEPROFILIRANI KANALI

Mesić o Sanaderovom svjedočenju: Vidi se paralelna linija zapovijedanja

Bivši predsjednik nije želio komentirati svjedočenje Ive Sanadera, ali ima osjećaj da afere pokazuju liniju zapovijedanja kao u ratu

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić (Goran Mehkek/Cropix )

Bivši predsjednik Stjepan Mesić večeras je rekao kako ne želi komentirati svjedočenje bivšeg premijera pred saborskim istražnim povjerenstvom, ali je kazao kako ima osjećaj da afere pokazuju "kako je to bila paralelna linija zapovijedanja, kao u ratu".

Upitan kako gleda na svjedočenje bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu i na koga je mislio kad je rekao "tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada", Mesić je odgovorio kako ne zna na koga je Sanader mislio te da njegovo svjedočenje može komentirati samo po onome što je načuo, jer je u to vrijeme bio u zrakoplovu.

Mesić je u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik", nakon obilježavanja obljetnice "Konvoja Libertas" kojim je prekinuta blokada opkoljenog Dubrovnika prije 19 godina, kazao je da je "u ratu jedna linija zapovijedanja išla preko glavnog stožera i tu nije bilo zločina" te "sve što je izvedeno izvedeno je profesionalno i na najvišoj razini". Međutim, tamo gdje je linija zapovijedanja išla preko ministra obrane i nekim neprofiliranim kanalima tamo je bilo svašta i zato danas kao država imamo dosta problema, smatra Mesić.

"Ovdje se radi o tvrtkama koje se spominju. Spominje se novac i dogovori, ali to očito nije išlo nekom institucionalnom, već jednom paralelnom linijom. Da li je to netko upravljao ili je kriv za to, to nisam ja da to komentiram", kazao je Mesić.

Nije želio komentirati pitanje je li Sanader naštetio premijerki Jadranki Kosor rekavši da je ona sve znala o privatizaciji Ine. Smatra kako Kosor na te tvrdnje mora odgovoriti, pogotovo ako je rekla da su mnoge stvari rađene pokraj nje i bez njezina znanja, a sada se tvrdi da je sve znala.

Upitan o Sanaderovoj tvrdnji da je Mesić bio na sjednici vlade 2002. kad se dogovaralo o Ini, odgovorio je da bivši premijer Sanader "može govoriti što god hoće, ali budite sigurni da nisam razgovarao o kupnji ni Picassa ni Matisaea". Kad god sam kao hrvatski predsjednik bio na sjednici vlade, od nje sam dobio samo informaciju, rekao je, dodavši da ni na jednu odluku nije mogao utjecati.

Na upit odakle mu novac za kupnju pola zgrade za oko dva milijuna kuna, Mesić je rekao da je zanimljivo da novinarske urednike ne zanima kako to da nije uzeo društveni stan pa ga pretvorio u privatni i platio ga npr. 220 tisuća njemačkih maraka. Također, urednike ne zanima ni kako su neki, pošto je ukinuto stanarsko pravo, izgradili zgrade za milijun maraka i više, a nakon toga to su kupili za 20 tisuća maraka. "Ja nikad nisam imao društveni stan, mi smo uvijek imali svoj stan i sada prodajemo svoj stan. Ne znam u čemu je sada problem", kazao je Mesić.

I svijet bruji o Sanaderu

Svjetske agencije popratile su svjedočenje Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom. Reuters tako prenosi da je Sanader u svom iskazu rekao da je sadašnja premijerka Jadranka Kosor kao potpredsjednica vlade sudjelovala u završnoj fazi pripreme izmjena Inina dioničarskog ugovora, zajedno s ministrima Damirom Polančecom i Ivanom Šukerom. Agencija navodi da je Sanader rekao da je većina čelnika u HDZ-u bila upoznata s tijekom pregovora.

Njemačka DPA javlja da je Sanader ocijenio kako nije napravio ništa krivo u privatizaciji Ine. Agencija kaže da je bivši premijer pred povjerenstvom izgledao opušteno i samouvjereno.

Sanader je posljednji i istodobno najpoznatiji svjedok pred saborskim istražnim povjerenstvom, ističe austrijska agencija APA i prenosi njegovu izjavu: "Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada", čime je, tvrdi agencija, rekao što misli o svojim bivšim stranačkim kolegama koji su mu okrenuli leđa. APA tvrdi da iz Sanaderova svjedočenja proizlazi da je cijela vlada bila odgovorna za ugovor o Ini.

Slovenska agencija STA iz svjedočenja izdvaja dio u kojem je Sanader rekao da s dužnosti premijera nije odstupio zbog privatizacije Ine, već zbog toga što nije bio spreman trgovati teritorijem za članstvo u EU. (hina/metro-portal)

12.10.2010. 21:33:55
http://metro-portal.hr/mesic-u-aferama-vidimo-paralelnu-liniju-zapovijedanja/49636/