Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2011. 11:09:20
OGLASIO SE...

Mesić tvrdi da je presuda generalima, presuda Tuđmanu

To je zapravo presuda prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i najužem krugu oko njega, a ne Hrvatskoj, Domovinskom ratu i operaciji Oluja

Fotografija vijesti

Stjepan Mesić, bivši hrvatski prdsjednik, u tekstu koji je objavio današnji Novi list, tvrdi kako Hrvatska mora postati svjesna da je haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zapravo presuda prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i najužem krugu oko njega, a ne Hrvatskoj, Domovinskom ratu i operaciji Oluja, prenosi Hina.

"Mi bismo napokon morali postati svjesni činjenice da je presuda generalima zapravo presuda Franji Tuđmanu, Gojku Šušku i najužem krugu oko prvog hrvatskog predsjednika", ustvrdio je Mesić, između ostalog, u tekstu objavljenom u prilogu Pogled riječkog dnevnika Novog lista, ocjenjujući odluku Haškog suda neizravnom osudom Tuđmana.

Nakon toga, ističe, nikakva politička ofenziva niti lobiranje u smislu rušenja koncepta udruženog zločinačkog pothvata ne može pomoći Gotovini i Markaču, već isključivo kvalitetna obrana utemeljena na osporavanju njihove uloge u realiziranju onoga što se u presudi naziva udruženim zločinačkim pothvatom.

"Bojim se da obrana generala za tu ulogu nije sposobna (ili spremna)", ocjenjuje Mesić, tvrdeći da je akcija, koju je pokrenuo za svog prvog mandata u smjeru da se Gotovini omogući saslušanje pred haškim istražiteljima, "svjesno preuzimajući i ne mali politički rizik", propala upravo zbog protivljenja generalovih odvjetnika "i osoba koje su sada vrlo glasne u traženju krivca za haške presude".

"A to je protivljenje bilo motivirano isključivo time što nisu željeli da netko mojeg političkog profila odigra bilo kakvu ulogu u traženju prihvatljive solucije", dodaje, ističući da je njegov ured jedini u to vrijeme prikupio pet do šest tisuća dokumenata koji su Gotovini išli u prilog. General je tada, tvrdi, iskazao spremnost staviti se na raspolaganje haškim istražiteljima u Zagrebu, kao što su to učinili generali Imra Agotić i Petar Stipetić, te da, ne bude li razgovor zadovoljavajući, ode u Haag.

Lažima ocjenjuje tvrdnje da je presuda Gotovini i Markaču zapravo presuda Hrvatskoj, njezinim braniteljima, operacijama Bljesak i Oluja te Domovinskom ratu, ponavljajući svoje uvjerenje da je Haški sud bio potreban jer "u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nedvojbeno dogodili na našoj strani".

Nema, ističe Mesić, nikakve sumnje da je tadašnji državni vrh znao za zločine, te navodi da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar rekao Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji "pale u tri smjene", te da je jedan drugi, tada oporbeni političar u Hrvatskom saboru izjavio da su dan nakon oslobođenja sva sela oko Knina "stajala", a da su navečer toga dana "gorjela".

"I to je upravo ono što sam već rekao: nema i nije bilo spremnosti pogledati istini u oči. Radije se prihvaća da cijela Hrvatska bude talac nekolicine, ili jedne skupine, nego da se stvari jednom za svagda raščiste", kaže Mesić, ističući da je upravo u tom kontekstu zagovarao potrebu bezrezervne suradnje s Haškim sudom, koja Hrvatskoj omogućuje da sama sudi ratne zločine svojih ljudi i pomaže "da se odmaknemo i od najmanjeg pokušaja konstruiranja kolektivne krivnje".

Mesić neistinama i manipulacijama naziva optužbe da su on i njegov ured izravno dostavljali Tuđmanove transkripte haškom tužiteljstvu i sudu, ocjenujući da ga napadaju upravo "oni koji su prije moga dolaska na mjesto šefa države izuzeli transkripte koji bi baš njih možda prokazali kao članove udruženog zločinačkog pothvata, ili pak oni koji su tražili uhićivanje generala Gotovine".

Golemom laži naziva da je po dolasku na Pantovčak preuzeo svu dokumentaciju svoga prethodnika, navodeći da su ti dokumenti, uključujući i "te famozne transkripte", bili porazbacani po cijelom uredu. Navodi i kako se iz zatečenih zapisnika moglo utvrditi da je Ivan Jarnjak, tada na funkciji predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, osobno čitao i izdvajao one transkripte koji su mu se činili zanimljivima, a radilo se, kaže, o zapisnicima sa sjednica VONS-a, predsjedništva HDZ-a i osobnih Tuđmanovih razgovora s najpovjerljivijim suradnicima. Jedan dio tih transkripata, dodaje, preuzeo je Vladimir Šeks, drugi Miroslav Tuđman, dok je treći dio "na čudan način nestao", a među nestalima su, kaže, i transkripti o susretima kojima su nazočili Jarnjak i Ivić Pašalić. Odbacuje tvrdnje da su svi transkripti bili u zapečaćenim kuvertama s oznakom "tajno".

Ne bježi, ističe, od toga da je određene stvari učinio dostupnima javnosti, jer je time "otvorio put početku istinske demokratizacije hrvatskoga društva", kazavši da se s osjetljivim dokumentima, poput onih koji je koristilo haško tužiteljstvo, moglo manipulirati i prije njegova dolaska na Pantovčak.

Mesić ocjenuje da je hrvatska politička scena na hašku presudu reagirala nespremno i nezrelo, dok medije proziva da su "izravno, prozirno i krajnje neetički i neprofesionalno podizali tenzije". Od svega toga, smatra Mesić, imuna nije ostala ni Crkva, koja je svoj doprinos dizanju tenzija, kaže, dala pozivom za molitvu i post protiv nepravedne presude, davši time do znanja kako sumnja u Haški sud.

Zabrinut je, kaže, zbog drastičnog pada potpore ulasku Hrvatske u Europsku uniju, što smatra "krunskim dokazom dezorijentiranosti i neobaviještenosti hrvatske javnosti u sadašnjem trenutku", ističući da EU s Haškim sudom nema "nikakvog posla ni izravne veze".

23.04.2011. 11:09:20
http://metro-portal.hr/mesic-tvrdi-da-je-presuda-generalima-presuda-tudjmanu/58068/